Zanimljive činjenice o ženama: Duže žive, zdravije su i teže dobijaju posao

Piše: Redakcija
U svim zemljama EU žene žive duže od muškaraca, a njihov broj premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata.

Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Latviji, gdje živi čak 18 posto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gdje na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Očekivani životni vijek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškaraca 77,9 godina, iako postoje velike kontinentalne razlike.

Primjera radi, žene u Latviji i Litvaniji žive čak cijelu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

Osim toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o djeci i domaćinstvu.

Poslove u domaćinstvu najviše dijele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Kada je riječ o kuhanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 posto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane.

U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 posto Šveđana, prenose agencije.

Što se tiče zdravlja Evropljana, nezdrave navike su češće kod muškaraca, odnosno četvrtina muškaraca i svega 16 posto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji.

Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u prosjeku dobijaju prvi posao u 23. godini, odnosno godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.

Navodi se i da su u EU svega 33 posto menadžera žene, odnosno najviše ih je u Latviji /47 posto/, a najmanje u Luksemburgu /18 posto/.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti