Zanimljivosti

11 znakova da ste nezdravo ovisni o ljubavi

Michelle Zelli (56) trebalo je čak 40 godina da shvati kako je zapravo ovisna o ljubavi. Kroz sve te godine išla je iz jedne toksične veze u drugu. Srce joj je bilo slomljeno nebrojeno puta. Kada je shvatila gdje je zapravo problem, u njoj samoj, našla je i način kako se “izliječiti”. Shvatila je da njena ovisnost o ljubavi zapravo vuče korijenje iz djetinjstva koje joj je bilo jako teško.

Kako je odrastala gubila je samopouzdanje i bila gladna ljubavi, jer joj je silno nedostajala. Imala je snažnu potrebu biti s nekim bliska pa je za malo dodira i pokoju, rijetku lijepu riječ, muškarcima dopuštala svašta. “Ozdravila je” kada se posvetila sebi i svojim potrebama. Danas je nova žena koja je prevladala svoje emocionalne blokade i pomaže drugima kao psiho-duhovna trenerica.

Otkrila je kako prepoznati ovisnost o ljubavi, odnosno život u toksičnoj vezi!

#1  Gubite sebe dok ste s nekim 

Neprestano se pitate šta vaš partner/partnerica razmišlja, kako se osjeća i šta radi u vezi. Vi gledate život kroz naočale nekoga drugoga, ali ne na empatičan način, već na posesivan. S druge strane, prilično ste nesvjesni kako se mijenjate i ko postajete, da to više niste vi.

#2 Zanemarujete porodicu i prijatelje

Oni se jednostavno više ne uklapaju u vaš raspored i prohtjeve, jer uvijek morate biti spremni da budete u društvu partnera/partnerice, kada god se ukaže prilika za to. Sasvim ste opsjednuti, kao da vam neto šapuće na uho: “Iskoristi priliku, uzmi sve što možeš, vjerovatno neće trajati dugo, kao niti s ostalima.”

#3 Mijenjate se onako kako mislite da on/ona želi

Zaboravljate ko ste, šta volite i šta želite te se pretvarate u ono šta partner želi (ili vi mislite da priželjkuje). Naprimjer, žene ovisne o ljubavi često privlače muškarce koji se “hrane” kritikovanjem, nametanjem osjećaja krivice i srama. Često privlače narcisoidne muškarce kojima su takve žene savršene jer vole kada neko zavisi od njih, kada im se divi i stavlja ih na prvo mjesto, prenosi healthista.com

#4 Nakon druženja s njim/njom ste izmoždeni

Kao da je neko isisao energiju iz vas svaki put kada ste s partnerom. Shvatate da nije harizmatičan, atraktivan, osjećajan ili pažljiv kakav vam je ostao u sjećanju s početka veze. Ovo je siguran znak da ste se zapravo zaljubili u svoju fantaziju, ne u realnu osobu.

#5 Neprestano sumnjate u sebe

Sumnjate u vlastitu dostojnost ljubavi i pažnje, skoro uvijek se osjećate nekako podijeljeno, izvan ravnoteže, pa čak i malaksalo. Potrebno vam je puno energije da se ne bi neprestano osjećali neodgovarajuće ili da niste vrijedni tuđe ljubavi.

#6 Tolerirate loše ponašanje partnera

Dopuštate ono šta inače nikome ne biste dopuštali. Naprimjer, partner/partnerica nestane na nekoliko dana ili čak mjeseci pa se naglo pojavi kao da ništa nije bilo. Možda s vama razgovara bezobrazno, vrijeđa vas, ismijava, ponižava… Nije ga/nju briga za vaše potrebe, a čak vas može kriviti za svoje nedostatke. Sve podnosite, čak i kada postaje sve lošije. Više ne poznajete osobu u koju ste se pretvorili.

#7 Uvijek brinete kako ga/nju zadovoljiti

Toliko vremena razmišljate i brinete o tome kako partnera/partnericu usrećiti da ste sasvim zaboravili na sebe i vlastite želje, potrebe… S druge strane, koliko god se vi trudili, on/ona postaje sve neugodniji i kritičniji, na različite načine iskazuje nezadovoljstvo vama. Moguće je i da se ponaša manipulativno izazivajući u vama zbunjenost, dezorijentisanost.

#8 Ignorirate znakove upozorenja

Poput verbalnog zlostavljanja u koje čak počinjete vjerovati. Naprimjer, govori vam da ste ludi ili nesposobni, a vi pomalo mislite da ste zaista takvi i zaslužujete da se on/ona tako ponaša prema vama. Svjesni ste da to nije ispravno i vodi vas u ponor, ali ignorirate znakove upozorenja, čak i kada vas prijatelji i porodica upozore na to. Čak se i udaljavate od ljudi kojima je stalo do vas jer znate da su u pravu.

#9 Izmišljate izgovore za nju/njega

Izvinjavate se zbog ponašanja partnera/partnerice, zbog bezobraštine, laganja, nepouzdanosti, nebrige… Vjerujete da će ga/nju vaša ljubav promijeniti, ali to se neće dogoditi.

#10 Van kontrole ste stalno

Život vam se svodi na to da više ne znate ko ste ni gdje idete. Osjećate se kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom. U glavi vam konstantno vlada zbrka.

#11 Stalno je neka drama

Zapravo, kao da iz jedne drame uskačete u drugu, i tako konstantno – suze, borbe, tuga, svađa… Sve to često postaje kao predigra, prije nevjerovatnog, intenzivnog i strastvenog seksa. Ali, sve vas to užasno iscrpljuje, a to ne čudi – to nije zdrav ljubavni odnos.