Zanimljivosti

Okinoshima: Japanski otok na kojem je ženama zabranjen dolazak

Puno je neobičnih mjesta na našoj planeti, a jedno je od njih svakako japanski otok Okinoshima na kojem je ženama strogo zabranjen ulaz.

Otok iz naše priče smjestio se u Japanskom moru i još uvijek je dom ritualima koji su bili aktuelni stoljećima prije, a koji se bez pogovora poštuju. Na otoku se nalaze brojni hramovi i svi muškarci koji se tamo nalaze ili koji dolaze imaju veze sa šintoizmom, izvornom japanskom vjerom.

Uz zabrane pristupa ženama, jedan od rituala, odnosno pravila jest taj da svi muškarci koji dolaze na otok moraju proći ritual čišćenje, skidaju se goli i brčkaju u moru prije dolaska, a dosljedno provođenje svih pravila dovelo ga je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ništa se ne smije ponijeti s otoka, a ne smije se ni pričati o tome što se događa na otoku. Muškarci koji žele posjetiti Okinoshimu imaju jednu priliku godišnje, i to 27. maja. Na taj dan je dozvoljeno samo 200 gostiju koji, naravno, moraju proći sve obrede koje prolaze i stalni stanovnici i gosti.

Brojne su teorije zašto je ženama zabranjena posjeta Okinoshimi, prema jednoj od njih razlog je mjesečnica. Naime, u šintoizmu se smatra kako je krv nečista, pa su se momci zabrinuli da im se zemlja i hramovi ne zaprljaju i evo nas, stoljećima kasnije priča je ostala, piše portal Pun Kufer.