No jeste li znali da se sadržaj nutritivnih vrijednosti drastično mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?

Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog škroba koji se u našem tijelu ponaša poput vlakna. Takva vrsta škroba kontrolira nivo šećera u krvi, čime može značajno utjecati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže sniziti nivoe holesterola.

Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utječe i na smanjenje tjelesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glihemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada dospije u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše tijelo štite od brojnih bolesti.

Jedan je od tih antioksidansa i dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. No uprkos uvriježenom mišljenju, nutricionistkinja Adda Bjarnadottir napominje da dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja. Naime, dopamin iz banane ne dolazi do stanica mozga, već samo igra ulogu antioksidansa.

Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim tačkicama, u njoj se znatno povećava nivo šećera. Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ta inačica banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze. Ipak, još uvijek sadrži dostatan nivo antioksidansa te može značajno utjecati na opću sliku našeg imunog sistema.

Banane koje mnogi izbjegavaju ili ih koriste samo u smjesama za kolače ili popularne palačinke sa samo tri sastojka, svakako su već gotovo posve smeđe banane. Iako su one vrlo slatke te je njihov nivo nutrijenata već pri samom kraju, još uvijek sadrže razmjeran nivo kalija, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni pritisak te pomoći u borbi s menstrualnim bolovima.

Dok su banane u ovoj fazi, lakše ih je probaviti, pa su idealne za osobe koje se muče s probavnim smetnjama.