Kako naučiti dijete radnim navikama u kući?

Piše: Redakcija

Neki roditelji plaćaju djeci da pomognu u sređivanju kuće, dok se s druge strane nalaze oni koji se protive ovom načinu vaspitanja…

U suštini, pomaganje roditeljima u sređivanju kuće je bitno isto koliko i pranje zuba – pa zato i ne treba da se plaća.

U nekim porodicama čišćenje stola i kupljenje igračaka čini dnevnu rutinu, dok kod drugih završavanje domaće zadaće i odlazak ranije u krevet rezultira ostavljanjem igračaka svuda po podu. Ipak, svi su saglasni oko jednog – djeci ne ide toliko dobro sređivanje, bar kad su baš mala.

Kako se ispostavlja, to je nešto preko čega moramo da pređemo ako želimo da nam dijete izraste u odgovornu i urednu osobu, a evo i zašto: mnogi klinci žele da pomognu, ali se onda susrećemo s realnošću, njihovom nespretnošću, nepažnjom i neznanjem kako nešto treba da se uradi.

Iz tih razloga, mnogo roditelja dopušta djeci da sjede ispred televizora dok se oni bakću s poslovima – jer nema nikog da im smeta. Ovdje je ključna stvar kada želite da vaše dijete radi s vama! Čak i ako dijete ubaci više praška u mašinu za suđe ili napravi poplavu u bašti tokom zalijevanja cvijeća – morate ga pustiti da vam pomogne. Majke koje ovo razumiju vide trenutnu frustraciju kao “investiciju”.

Ohrabrujte vaše neuredno dijete koje želi da vam pomogne sa suđem i tokom vremena će izrasti u sposobno i spretno dijete koje će i dalje željeti da pomogne. Rane saradnje s roditeljima pokreću mehanizam kod djece koji prerasta u samostalnu želju za pomaganjem i urednijim životom u domu.

Dopustite im da gledaju omiljeni crtani, dok vi očistite sok koji su vaša djeca prosula – i to ćete raditi narednih deset godina. Ako kažete djetetu da nije uključeno u rad, kao i da ne može to da radi, poslije nekog vremena će početi i da vam vjeruje.

Pročitajte još