A gdje su Bosanci: Finci najsretniji narod na svijetu

Piše: Redakcija

Najsretniji narod na svijetu su Finci, dok se BiH našla na 93, od 156 analiziranih.

Finska kao država je najsretnija zemlja na planeti jer se duboko poštuju ljudska prava: ravnopravnost polova, zaštita životne sredine, sistem obrazovanja i ravnoteža između života i rada.

-Kada je izašlo istraživanje, svi su željeli da se presele u Finsku-rekao je Halivel, profesor Univerziteta Britanske Kolumbije i urednik Svjetskog izvještaja o sreći.

-Ali ne možemo svi da stanemo u jednu, najsretniju zemlju. Onda Finska ne bi bila najsretnija zemlja na svijetu- rekao je.

Odmah poslije Finske nalaze se Norveška, Danska, Island i Švicarska. Kada je riječ o državama Evropske unije, najsretniji su ljudi u Austriji, koij su na ovoj rang listi zauzeli visoko 12. mjesto. Iza njih su Nijemci na 15. mjestu.

Gdje su bivše YU republike

Kao i u mnogim istraživanjima, i u ovom je Slovenija, kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje rangirana i nalazi se na “visokom” 51. mjestu. Iza nje, na 78. mjestu nalazi se Srbija. Nešto “nesretniji” su građani ostalih bivših YU republika, pa se tako Crna Gora našla na 81, a Hrvatska na 82. mjestu. Sedam mjesta iza je i Makedonija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 93. mjestu.

Pročitajte još