Zanimljivosti

Šta sve možete da uradite sa iskorištenom kesicom čaja

Popili ste čaj i krenuli ste da bacite kesicu? Nemojte! Osim što vam je podarila ugodan napitak, ta vrećica može još mnogo toga da učini za vas.

Ujedi
Dokazano je da čaj ima blagotvorno dejstvo na sve vrste ujeda insekata. Trik koji će vas zauvijek riješiti svraba i crvenila je prilično jednostavan: Već iskorištenu kesicu čaja stavite u frižider i pustite da se ohladi. Nakon toga je izvadite i kesicu stavite preko ujeda.

Bašta
Ponovo prokuhajte tu kesicu i ulijte u kantu, pa zalijte svoje cvijeće. Tako ćete ga šititi od gljivičnih infekcija.

Kuća
Ubacite iskorištene vrećice čaja u ormariće, na police, u ostavi… na svakom mjestu za koje mislite da mu treba osvježavanje ili da bi se mogli pojaviti insekti. Kesicu možete ubaciti i u pijesak za vašu mačku. Stavite jednu u vaš fižider da izbjegnete neugodne mirise hrane. Mogućnosti su beskrajne.

Suđe
Potopite vaše suđe u toplu vodu sa vrećicom čaja. Ona će pomoći u odvajanju masnoće od tanjura i posuda, ali i odvojiti hranu koja je zapela na suđu.

Stopala
Dodajte kesicu u toplu vodu i pospite svoja stopala. Vrećice čaja će ukolniti neugodne mirise, omekšati pete i žuljeve, ali i nahraniti vašu kožu.

Kupanje
Listići čaja sadrže antioksidante, tako da kupanje u vodi u kojoj ste ubacili vrećicu čaja odlično pomaže vašoj koži. A za aromatično iskustvo, možete koristiti čaj od peperminta ili jasmina.

Koža
Ohlađene vrećice čaja odlične su za iritacije na vašoj koži. Prethodno ih ohladite u frižideru i poslije stavite na iritirano mesto (žuljeve, bradavice, čmičak). Ono će ga ohladiti i smanjiti upalu, ublažiti iritaciju i natečenost.

Zadah
Prokuhajte ga ponovo i novu turu “čaja” iskoristite kao vodicu za usta. Za ovo su najbolji čaj od nane ili zeleni čaj.

Kosa
Iskorištenu kesicu čaja ponovo prokuhajte i dobijenu vodi polijte na kosu, nakon što ste je oprali, kako bi njegovali kosu i tjeme.