Belgija: Nacisti prijete otmicom princeze Elisabeth

Piše: Redakcija

Belgijski dnevni list „La dernijere Heure” ovih je dana uzdrmao belgijsku javnost objavljivanjem prijetećeg pisma adresiranog na belgijsku kraljevsku porodicu. Pismo je, naime, stiglo u redakciju dnevnog lista, ali je ista takva kopija poslata i u belgijski dvor. Napisano je na francuskom i njemačkom jeziku, te sadrži rasističke kvalifikacije. Sadržaj upućuje na veliku mržnju prema strancima, a otisnuti logo podsjeća na nacističku zastavu.

belgija kraljevska porodica1

Briselsko tužilaštvo je, kako su prenijele agencije, već pokrenulo istragu. Policija je, također, potvrdila informaciju o postojanju ovog pisma, ali se nije željela izjašnjavati o njegovim detaljima.

Javni servis u Belgiji je izvijestio kako se autor pisma, navodno, žali da će zemlja postati pretrpana strancima, te krivicu zbog ovoga prebacuje na belgijskog kralja Philippea, prijeteći kidnapovanjem njegove najstarije kćerke Elisabeth (12). Kralj Philippe je kriv jer, prema riječima autora pisma, ništa ne poduzima i ne zaustavlja useljavanje stranaca.

belgija kraljevska porodica

Kako je izvijestio BRF – javni servis u Belgiji, u pismu koje je napisano na njemačkom jeziku praktično je izrečena prijetnja porodici belgijskog kralja riječima: “Uzet ću vam princezu!”. Pismo je završeno riječima: “Ovo nije šala”.

Ovo je, inače, prva prijetnja koja se odnosi na djecu kralja Philippea (53) i kraljice Mathilde (40) otkad su zasjeli na kraljevsko prijestolje u julu ove godine.

 

 

Pročitajte još