Kakve suvenire donijeti prijateljima s putovanja

Piše: Redakcija

Već ste u dilemi što donijeti prijateljima kao suvenir, a još niste ni krenuli na put? Magneti, razglednica i pepeljara su nimalo originalni suveniri.

Najbolje je kupiti nešto lokalno, karakteristično baš za to mjesto.

S Jamajke – rum. S Kube – cigare i rum. Iz Finske – votku. Iz arapskog svijeta – arapsku kafa, totalno različitu od naše, aromatiziranu. I čajevi, naravno.

Brazil – guarana, ali ona prava, ili pak, nešto nalik na mješavinu ratluka i žele-bombona, poznato pod imenom gojaba. Naravno, majice s lokalnim slovima, narodna umjetnost, ikone u lokalnom stilu, statue od drveta i afričke maske. Sve je odlično, ako se uklapa.

Naprimjer, zaista su čudni svi oni Afrikanci na italijanskim ulicama koji prodaju afričke maske – strancima? Zar biste željeli kao suvenir iz Milana odnijeti kući masku nekog afričkog naroda ? Razmislite o takvim stvarima prije kupovine.

Možete biti kao Puškin, koji je imao originalne i autentične suvenire sa svakog putovanja, ili kao neko ko ima kakofoničnu zbirku nesuvislih „kvazi-uspomena“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti