Kako se čiste najpoznatije svjetske atrakcije?

Piše: Redakcija

Kad odete u Atinu, Acropolis je mjesto koje jednostavno morate vidjeti. Posjeta Parizu nezamisliva je bez obilaska Eiffelovog tornja. Dok se vozite Londonom upašće vam u oči (i uši) Big Ben. Prilikom dolaska u Ameriku pozdravlja vas Kip slobode. Godine i vijekovi prolaze, zub vremena nagriza sve oko njih, ali ovi spomenici ostaju blistavi i predivni. Da li ste se ikad zapitali kako se ove predivne građevine čiste?

BIG BEN

Najveći sat Londona čisti se svakih pet godina, a ni za to vrijeme on ne prestaje da pokazuje tačno vrijeme. Radnici koji ga čiste dodiruju i kazaljke! Big Ben ima četiri sata od kojih svaki sadrži 312 komada opal-stakla. Sljedeće čišćenje zakazano je za 2020. godinu.

LINCOLNOV MEMORIJAL

Dva puta godišnje čisti se spomenik Abrahamu Lincolnu. Radnici ga prvo isperu jakim mlazom vode, a tada uz pomoć ogromnih pamučnih brisača očiste njegove uši od buba i ptičjeg izmeta.

EIFFELOV TORANJ

Potrebno je 10.000 proizvoda za čišćenje, četiri tone krpa za brisanje i 25.000 vreća za smeće da bi se izglancao zaštitni znak Parisa. Radnici ga čiste jednom godišnje.

ACROPOLIS

Naučnici su 2008. godine otkrili najbezbjedniji način da očiste 2.500 godina stare skulpture na Acropolisu. Testirali su 40 različitih metoda i došli do zaključka da je to najbolje uraditi kombinacijom infra-crvenih lasera i ultra-ljubičastih zraka. No, čišćenje Acropolisa može biti veoma opasan posao pa zato ljudi koji ga čiste nose zaštitne naočale i rade sa laserima samo dva sata dnevno.

KIP SLOBODE

Kip slobode već neko vrijeme izbjegava kupanje. Kustosi godinama nisu očistili njegovu spoljašnost zato što neredovno čišćenje pomaže u očuvanju ovog kipa. Njegova unutrašnjost se redovno čisti, a ako ste se ikad pitali otkud fleka poput ogromnog madeža na licu Kipa slobode, mi znamo odgovor. Godine 1986. je iz unutrašnjosti Kipa slobode iscurio rastvor kiseline i zaprljao njegov obraz.

FONTANA TREVI

Decenijama turisti bacaju novčiće u fontanu Trevi u Rimu kako bi osigurali svoj povratak u taj predivni grad. Kovanice se mogu bacati i u danima kada se fontana čisti. U cilju obnavljanja ovog baroknog spomenika 2014. godine sagrađen je privremeni most koji služi i za to da bi se posjetiocima olakšalo razgledanje skulpture na fontani i bacanje novčića u nju. Za one kojima se ne da da čekaju u redu napravljena je minijaturna replika fontane u koju takođe mogu baciti novčić.

PLANINA RUSHMORE

Da bi se očistio ovaj historijski spomenik potrebno je izvršiti mnogobrojne pripreme. Najveći problem predstavlja činjenica da u blizini nema vodovoda, a do vrha planine nema ceste. Ekipa za čišćenje mora svu opremu prenijeti na vrh planine helikopterom i angažovati vatrogasce da pumpaju vodu kroz ogromne cijevi.

Pročitajte još