Princ Albert: Moja majka bila je divna i talentirana žena

Piše: Redakcija

Izložba je postavljena u umjetničkom muzeju “Michener” u Philadelphiji, a otvorio ju je princezin sin, princ Albert. Bila je to prilika da se prisjeti svoje predivne majke, princeze i nekadašnje holivudske dive. Osim toga, princ Albert pristao je i na snimanje dokumentarca posvećenog njegovoj majci, a koji se, također, prikazuje na izložbi.

– Dirnut sam interesom za moju majku i za sve ono što je ostavila iza sebe. Mnogi moju majku najprije poznaju kao holivudsku glumicu, a potom kao princezu od Monaca. Ona je zaista bila divna i talentirana žena, bila je modna ikona. No, to je bila samo površina njenog života – kazao je u dokumentarcu princ Albert, danas vladar Monaca.

albert charlene izlozba1

Albert je, inače, jedini Greacein sin (rodila je još dvije kćerke). Prisjetio se i humanitarnog rada kojim se bavila njegova mama. Najviše se divio njenoj strasti da pomaže djeci iz nižih društvenih slojeva, kao i iznimno talentiranoj djeci.

– Napustila je uspješnu filmsku karijeru, kako bi slijedila svoje srce. Tokom života moja majka je postala dječiji ambasador UN-a, kao i internacionalni portparol za umjetnost i kulturu. Bila je predsjednica monegaškog Crvenog krsta. Osnovala je fondaciju koja je podržavala i tražila talente u glumi i plesu. Oni koji su bili dovoljno sretni da upoznaju moju majku, njenu porodicu i prijatelje, znaju da je bila jedinstvena, topla i ljupka žena. Žena koja je uvijek svoju porodicu stavljala na prvo mjesto. Nadam se da će vam ova izložba barem djelimično približiti ono što je ona bila.

albert charlene izlozba2

Grace Kelly je tragično preminula u saobraćajnoj nesreći. Imala je 52 godine. Rođena je u Philadelphiji, gdje je živjela do 1947. godine. Potom se odselila na Manhattan, kako bi studirala na Američkoj akademiji dramskih umjetnosti. Diplomirala je i počela graditi karijeru na Broadweyu. Nije prošlo dugo vremena i potpisala je ugovor za “MGM Studios”. Snimila je nekoliko veoma zapaženih filmova, a potom je upoznala princa Rainiera. Imala je 26 godina kada se udala za njega i zauvijek napustila Holyywood. Rodila je troje djece: princeze Caroline i Stephanie, te trenutnog vladara Monaca, princa Alberta.

 

 

Pročitajte još