Hawkingov pepeo bit će položen pored velikana nauke Darwina i Newtona

Piše: Redakcija

Urna s posmrtnim ostacima nedavno preminulog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga bit će položena u Westminsterskoj opatiji pokraj grobova velikana nauke Isaaca Newtona i Charlesa Darwina, piše Reuters.

Hawking, jedan od najvećih naučnika svoje generacije, umro je 14. marta u 76. godini u svom domu u Cambridgeu. Komemoracija će biti održana 31. marta u univerzitetskoj crkvi Svete Marije u Cambridgeu, a potom i poseban prijem na koledžu Trinity.

Westminsterska opatija, u kojoj će biti položen Hawkingov pepeo, posljednje je počivalište 17 kraljeva, brojnih aristokrata, osam britanskih premijera te brojnih pisaca i pjesnika poput Charlesa Dickensa i Lorda Byrona.

– Sasvim je logično da pepeo profesora Stevena Hawkinga počiva u Opatiji, pored njegovih kolega, istaknutih naučnika. Newton je pokopan u toj crkvi 1727. godine, a Darwin 1882. – kazao je dekan Vestminsterske opatije John Hall, ne navodeći datum polaganja urne.

Hawking je svijet zadužio doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te popularnim bestselerima kao “Kratka historija vremena” u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Slikovni rezultat za darwin

Slikovni rezultat za newton

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti