Najmlađe dijete je uglavnom omiljeno u porodici

Piše: Redakcija

U javnosti dugo traje rasprava o tome imaju li roditelji miljenika među svojom djecom i pokazuju li pristrasnost javno. Istraživanje koje je provela stranica Mumsnet pokazalo je da je najmlađe dijete uglavnom omiljeno.

U istraživanju koje je proveo Mumsnet učestvovalo je 1.185 osoba koje su roditelji, dok je u istraživanju koje je provela stranica Gransnet učestvovalo 1.111 osoba koje imaju bar jedno unuče.

Prema rezultatima, četvrtina ispitanih priznala je da ima omiljeno dijete. Također, 42 posto posjetilaca stranice Gransnet je više naklonjeno jednom unučetu.

Više od polovine roditelja reklo je da je omiljeno dijete uglavnom najmlađe, a 61 posto njih odgovorilo je da su druga djeca zahtjevnija i komplikovanija. Samo 26 posto roditelja reklo je da im je najdraže najstarije dijete.

Skoro polovina roditelja koji su priznali da imaju omiljeno dijete navela je da ih podsjeća na njih same. Druga polovina roditelja rekla je da ih omiljeno dijete nasmijava više nego ostala djeca.

Ipak, većina roditelja svjesna je da nije uredu pokazivati naklonost prema jednom djetetu.

Više od polovine korisnika Mumsnet i Gransnet stranica smatra da je grozno imati omiljeno dijete, a više od tri četvrtine ispitanih roditelja smatra da ta pojava može loše utjecati na ostalu djecu.

– Favoriziranje jednog djeteta jedan je od tabua koji može utjecati na pojavu osjećaja krivice. Zbog toga je važno reći da je to učestala pojava i da ne mora biti tako katastrofalna kako zvuči. Toksično favoriziranje je nešto sasvim drugo, jer su tu braća i sestre svjesni da imaju drugačiji tretman – rekla je osnivačica Gransneta, Justine Roberts, prenosi Independent.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti