Zimske bebe su posebne, a evo i zbog čega

Piše: Redakcija

Stiže vam zimska beba? Dobro je znati da su one teže, više vole da jedu, ali su i pristojnije i mirnije. Uz to, poznato je i da su veći ljubitelji samoće, kao i da će u starijoj dobi biti sklonije propitivanju svojih odluka, piše Lola magazin.

Nije novost da se nauka bavila i bavi efektom koje godišnje doba u kojem smo rođeni ima na nas. Doba godine u kojem je rođena vaša beba donekle utiče na njegovo zdravlje, ponašanje i navike. Stručnjaci su utvrdili da bebe rođene zimi lakše podnose hladnoću, a tu je još nekoliko odlika “zimskih mališana”. Slažete li se sa njima?

Teže su i jače

Djeca rođena u zimskim mjesecima su do, otprilike, sedme godine  bucmastija i imaju veći opseg glave. Takođe, posmatrajući statistiku, stručnjaci su ustanovili da su djeca rođena zimi duža od one koja su rođenja tokom ljeta. Razlog je povećan trudnički apetit u vrijeme zimskih mjeseci.

Imaju slabije kosti

Koštana masa je kod beba koje su rođenje tokom ljetnih mjeseci za 13 kvadratnih centimetara veća nego kod zimskih. Ovo je jedna od posljedica slabe izloženosti suncu tokom posljednje faze trudnoće. Vitamin D jača kosti što djeci u zimi nedostaje ukoliko trudnice ne nadoknađuju vitamin dodacima u prehrani.

Introvertiranost

Kod djece rođene zimi postoji veća šansa za razvojem neuroloških poremećaja. To uključuje tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju ili šizofreniju, a smatra se da je uzrok takođe manjak svjetlosti.

Pristojnost

Ova djeca su manje razdražljiva, nervozna, hiperaktivna, a pristojnije se ponašaju i kada odrastu. Paze na gestikulaciju i ne služe se neugodnim frazama. Sve u svemu, imaju ljepše manire u odnosu na drugu djecu.

Astma i alergije

Bebe rođene u ovom periodu češće imaju problema s plućima i disajnim putevima. Također, među djecom koja imaju neku probleme sa alergijama na hranu ili prašinu, najviše je one rođene zimi.

 

Imaju teži život

Bebe rođene u januaru, februaru i martu obično u životu steknu manje obrazovanja i i manje su plaćena. Istraživači kažu da to ima veze sa prethodno navedenom o majkama i okolnostima u kojima su rodile.

Inteligencija

Tokom jednog američko-australijskog istraživanja, posmatrajući razvoj 21.000 dječaka i djevojčica, zaključeno je da su zimska djeca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka.

 

Pročitajte još