Kašalj, kao rukom odnesen

Piše: Redakcija
Dolazi zima… Djeca su odavno spremna za školski raspust, skijanje, sankanje, odrasli za novogodišnje praznike. Ipak, zimsko vrijeme, osim neradnih dana, praznikovanja, okićenih ulica i štandova veoma često donosiprehladu, gripu i neizbježan kašalj, portal Vijesti.ba.

U tradiciji naših predaka nalaze se biljke koje su se stotinama godina koristile u borbi protiv svih vrsta kašlja. Danas,  sve one, udružene sa savremenom medicinom, pronašle su put za brz i siguran prestanak kašlja.

Tako jagorčevina i timijan svojim aktivnim djelovanjem olakšavaju tegobe praćene produktivnim kašljem. Ekstrakti ove dvije biljke spojene zajedno još efikasnije razređuju gust bronhijalni sekret i  olakšavaju iskašljavanje. Timijan ispoljava i protivupalno djelovanje, pa će doprinijeti ubrzanju oporavka disjanih puteva.

Nasuprot produktivnom kašlju stoji suh, uporan  i nadražajan kašalj, koji neke osobe muči i mjesecima ali, zajedničkim djelovanjem bijelog i sljeza i kamilice taj period će se znatno smanjiti. Korijen bijelog sljeza i ekstrakt  kamilice tradicionalno se koriste protiv suhog kašlja. Sluzi bijelog sljeza oblažu sluzokožu ždrijela  i na taj način se smanjuje iritacije grla. Sastojci kamilice pojačavaju povoljno dejstvo sluzi bijelog sljeza i djeluju protivupalno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti