Žena u prosjeku provede četiri mjeseca razmišljajući šta će obući na posao

Piše: Redakcija

Žena u prosjeku provede četiri mjeseca razmišljajući o tome šta će nositi na poslu, pokazala je nova studija.

U prosjeku žene 14 minuta dnevno razmišljaju o tome šta će obući na posao, što je ekvivalentno dva i po dana u godini. Prema tome, tokom prosječnog radnog vijeka od 47 godina žena provede 119 dana ispred ormara.

Više od jedne trećine žena priznalo je da osjećaju pritisak kada je riječ o odijevanju na poslu, a 76 posto ispitanih žena priznalo je da im je teško odlučiti šta je prikladno, a šta ne.

Manje od polovine ispitanih priznalo je da nepostojanje kodeksa odijevanja na njihovom radnom mjestu dodatno otežava njihovu odluku.

“Ova studija zaista ukazuje na to koliko se radnice brinu o tome šta nose i šta odjeća koju nose potencijalno govori o njima”, rekao je David Clift koji je proveo studiju.

Čak 28 posto žena priznalo je da se suočava s neželjenim komentarima kada na posao dođu s pirsingom ili tetovažom, 16 posto suočavalo se s ružnim komentarima zbog odjeće, a 28 posto žena zbog šminke.

Jedna od deset ispitanih žena poslana je kući da se presvuče nakon što se pojavila u odjeći koju njeni poslodavci smatraju neprikladnom.

Devet posto ispitanih žena priznalo je da nema apsolutno nikakvog osjećaja o tome šta poslodavac želi da nose. Zbog ležernog načina odijevanja 23 posto žena upitali su jesu li umorne, 20 posto da li su mamurne, a 13 posto da li su bolesne.

Čak 88 posto žena istaklo je da se nikada nisu morale brinuti o kodeksu odijevanja na poslu. Prema rezultatima ove studije, muškarcima je u prosjeku potrebno manje od deset minuta da odluče šta će obući na posao.

Pročitajte još