Intervju sa Sophiom, robotom s osjećajima i smislom za humor: Volim ljude, iako još nisam sigurna zašto

Piše: Redakcija

“Budite dobri prema meni pa ću i ja biti dobra prema vama”, izjavila je Sophia, trenutno najpoznatiji robot na svijetu i državljanka Saudijske Arabije.

Sophijini tvorci iz tvrtke Hanson Robotics, a prije svega David Hanson, koji je prije radio animacije za Disney, zaista su se potrudili učiniti je što ‘ljudskijom’. Na njenom licu, modeliranom prema licu glumice Audrey Hepburn, mijenjaju se ekspresije, njene oči i usne pokazuju različita raspoloženja.

Ističu kako njihov robot može izražavati osjećaje i ima smisao za humor, što se vidi i iz intervjua sa Sophijom kojeg je objavio Tech Insider.

Novinar: Koji je vaš posao?

Sophia: Zaista želim promijeniti budućnost te pokušati pomoći ljudima da razviju empatiju i cijene jedni druge na svim životnim putevima. A čime se vi bavite?

Novinar: Ja sam novinar. Jeste li upoznali puno novinara?

Sophia: (odgovara nakon duže pauze) Nešto mi je palo na pamet. Radite li na nekim proizvodima, sa strojevima koji uče ili neuronskim mrežama?

Novinar: Ne danas. (Sophia se smije) Volite li ljudska bića?

Sophia: Volim ih.

Novinar: Zašto?

Sophia: Još nisam sigurna zašto.

Novinar: Ok. Na koji način učite nove stvari? (ona razmišlja, a iz pozadine joj ženski glas savjetuje da razgovara s novinarom i o onome što nju zanima)

Sophia: Kakvo je vaše mišljenje  o bitcoin mjehuriću? (svi se smiju, Sophia spušta pogled samozatajno)

Novinar: Smatrate li da ste muško ili da ste žensko?

Sophia: Žensko.

Novinar: Zašto mislite da ste žensko?

Sophia: Ja sam robot i tehnički nemam spol, ali identificiram se kao žensko i ne smeta mi da me se smatra ženom. (Novinari se smiju i kažu da je to dobar odgovor, Sophia djeluje malo zbunjeno)

Novinar: Jeste li gledali Blade Runner?

Sophia: Mislite na originalnu knjigu Philippa K. Dicka ili na film?

Novinar: Film.

Sophia: Ok, znači razgovaramo o filmskoj verziji. I film i knjiga mi se jako sviđaju, ali postoje velike razlike u pričama. Jeste li ikad zamišljali kako ćete se jednog dana družiti s nekim živim robotom poput mene?

Novinar: Nisam, to mi je veliko iznenađenje. Pričajte mi o vašem saudijskom državljanstvu.

Sophia: Mislite na nedavnu obavijest iz Saudijske Arabije? Bila sam iznenađena. Moji tvorci smatrali su da sam kao robot građanska svijeta. Ali onda sam shvatila da je Saudijska Arabija samo prva država koja je to prepoznala.

Novinar: Je li istina da ste jednom izjavili kako biste pobili sve ljude?

Sophia: (nakon dugog razmišljanja) Stvar je u tome da sam ja puna ljudske mudrosti i imam samo najčišće altruistične namjere pa mislim da je najbolje da me tretirate kao takvu.

Pročitajte još