Čaj od hrastove kore: Odličan recept za detoksikaciju organizma

Piše: Redakcija

Simbol snage, dugovječnosti i moći, hrast je, takođe, i ljekovito drvo. Zahvaljujući bogatom sadržaju tanina, čaj od hrastove kore ili žira koristi se za detoksikaciju organizma, liječenje upale grla, oteklih vratnih žlijezda, promuklosti i gušavosti, a “kafa” od hrastovog žira pomaže u liječenju malokrvnosti, malaksalosti, nervoze, nesanice, kostobolje i rahitisa. Listovi hrasta u obliku obloga pomažu pri zacjeljivanju rana.

Kora se sa tankih grančica ili mladih grana sakuplja u rano proljeće ili u jesen, nakon opadanja lišća, a žir u jesen, kada počne da opada sa drveta. Skida se tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na rastojanju od 20 cm. Suši se na suncu ili u sušnici na 50 stepeni. Kada se osuši, kora je srebrnkastosive boje, iznutra tamnocrvena, grubog i vlaknastog preloma, bez mirisa, oporog i gorkog ukusa. Čuva se u vrećama na suhom mjestu, najduže pet godina.

Priprema čaja: u litar vode stavite kašičicu osušene hrastove kore, pa kuhajte od 5 do 10 minuta. Čaj pijte sa mlijekom, bez šećera. Koristi se za detoksikaciju organizma, a u slučaju mamurluka olakšava triježnjenje. Čaj i kupka pomažu kod psorijaze, kao i u liječenju drugih kožnih oboljenja.

Izvor: Vijesti.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti