Volimo seks! Ali kakav?

Piše: Redakcija

Stari Grci su ono što mi danas nazivamo jedinstvenim pojmom “ljubav” vrlo praktično podijelili u četiri vrste ljubavi.

1.Fizički, senzualni, seksualni nagon, nazivali su ephitemia, što bismo mogli prevesti kao požuda. Za njih je to bila arhetipska, neosobna razina instinkta i nagona. Grci su dobro znali da ne smijemo zanemariti potrebe tijela kako bismo zadržali podjednako i fizičko i mentalno zdravlje. Požuda je za njih bila nužna, zdrava i prihvatljiva vrsta ljubavi. Nije bila podložna moralnom preispitivanju, nije bila predmetom stvaranja romantičnih težnji. Kad ne smijemo slušati potrebe svojeg tijela i njegove instinktivne funkcije, odvajamo se od njega, ne osjećamo se u njemu ugodno. To može rezultirati dubokim nezadovoljstvom ili bolešću. Zanemareno tijelo potisnutih nagona nije više sveti hram duha, već grč nesretnog i neispunjenog života.

2. Sasvim drukčija vrsta ljubavi bila je eros. Erotika je pojam koji danas povezujemo isključivo sa seksualnošću. Za stare Grke ona je značila iskustvo u kojem se dva pojedinačna entiteta ili duše spajaju. Spajanje duša znači da smo spremni izložiti svoju ranjivost, pokazati svoje slabosti, podijeliti tajne bez straha da ćemo biti odbačeni. Eros zahtijeva spremnost na rizik, hrabrost, a mnogo je nesuđenih ljubavi okončano u strahu pred ovim nivoom odnosa. Iskustvo erosa donosi duboki preobražaj. Osjećaj stopljenosti s drugim bićem je, nažalost, kratkotrajan. Razdvojenost donosi bol i žudnju da se ponovno doživi trenutak savršene povezanosti s partnerom. Ipak, erotsko iskustvo, prema izvornoj definiciji, ne mora imati nikakve veze sa seksom.

3. Seksualno iskustvo, dakle, može, ali i ne mora biti erotično. Uzbudljivo otkriće da postoji druga osoba koja želi našu blizinu, osoba u čijem se društvu osjećamo dobro, veselo, zaigrano, a privrženost dolazi iz nekog dubokog izvora u srcu – vrsta je ljubavi koju su Grci zvali philia – što bismo mogli nazvati prijateljstvom. Osjećaj vlastite vrijednosti učvršćen je spoznajom da nas neko voli, da smo dovoljno vrijedni da budemo voljeni. Ova vrsta ljubavi natopljena je romantičnim čežnjama, jer u partneru vidimo ono o čemu sanjamo i ne želimo da se ta slika promijeni. Izražavanje ljubavi nosi u sebi gotovo djetinje povjerenje.

4. Dok su požuda, erotika i prijateljstvo vrste ljubavi koje teže spajanju, agape je vrsta ljubavi sposobna za odvajanje. To znači voljeti nekoga dovoljno snažno da ste ga spremni pustiti da bude potpuna osoba čak i bez vas. To znači voljeti nekoga potpuno i bezuvjetno zbog svega onoga što on ili ona jest. Agape nije ne-seksualna ili ne-erotična ljubav, ali ona iskoračuje dalje i najveći je izazov na putu ljubavi. Nema posesivnost koju sa sobom može donijeti požuda, ni ljubomore koju u svojoj strasti može pokazati eros.

U našim se vezama u većoj ili manjoj mjeri isprepliću sve ove vrste ljubavi. Požuda traži dodir, toplinu tijela, senzualnost. Eros je strastvena, intenzivna želja koju partneri pobuđuju jedno u drugom u želji za stapanjem. Težimo erosu, premda ga se pribojavamo. Neke će veze eros spasiti, a neke će potonuti u njegovim intenzivnim i tajanstvenim iskustvima. Prijateljstvo je osjećaj sreće kad smo u društvu partnera. Moramo ga njegovati ako želimo vezu održati dugotrajnom. Agape je kad kažemo partneru: poštujem tvoje granice i volim te nesebično jer si potpuno, totalno, jedinstveno ti. Dopustite da vas astrologija povede na zabavno putovanje kroz potrebe tijela, kroz temelj vaše seksualne energije.

Istraživači: Blizanci i Vodolija

Vaš um je uvijek malo ispred nagona, pa se volite poigravati idejom seksa i provocirati svojim stajalištima. Vi ste znatiželjan i zainteresiran istraživač seksualnosti. Volite raznolikost i maštovit pristup. Važna je predigra, posebno verbalni dio igre zavođenja. Privlače vas veseli, spontani partneri koji vole zadirkivanja, ali kad dođe do prave akcije, ponekad se možete prestrašiti. Sve dok vas je partner u stanju nasmijati i iznenaditi, bit ćete spremni otpustiti kočnice i prepustiti se čistom fizičkom užitku. Volite razgovarati tokom seksa, da lakše prepoznate partnerova očekivanja. Ne očekujete izdržljivost, jer ste brzi u svemu, pa tako i u zadovoljavanju nagona. Ne smeta vam direktnost, ali volite nježnosti, posebno nježne riječi. Očarani ste izazovnim stilom Ovna i Strijelca. Vaga i Lav mogu vas lako zavesti i rado ćete se upustiti u flert. Pomalo vas zbunjuje tajnovitost Raka i Škorpije, koji su vam upravo zbog toga silno zanimljivi. Jarac i Djevica neće raspaliti vašu maštu, ali s Ribama možete doživjeti neslućena iskustva. Bikov polagani stil možda vam se neće učiniti izazovnim, ali od njega možete mnogo naučiti.

Osvajači: Ovan i Strijelac

Odlikujete se samosvjesnom energijom koja u vezi sa zadovoljenjem vlastitih potreba nema nikakvih dvojbi. Nagone treba zadovoljiti, vi imate na to pravo. Ono što želite to izravno tražite i potpuno ste iskreni. Možete biti vrlo domišljati, romantični i umiljati, ali vaša prodornost može prestrašiti plahu lovinu. Privlače vas izazovni i poticajni partneri i nije vam se teško potruditi u igri osvajanja. Ne uzbuđujete se kad naiđete na otpor, to će vas još više zagrijati. Seks je za vas poput sporta, zabavan, takmičarski, naglašeno fizički. Osjećate da vam obnavlja energiju i potvrđuje vašu snagu. Spontani i prirodni u seksu, želite jednostavno iskustvo, bez nepotrebnih komplikacija, uplitanja osjećaja ili pretjerane ozbiljnosti. Treba vam samo malo nježnosti. Stalno vas privlače novi izazovi, pa spadate u prave seksualne osvajače. Lako ćete osvojiti Blizance, Vodoliju i Lava. Vaga i Djevica u svojoj izbirljivosti mogu vas smatrati previše direktnima. Bik i Škorpion cijene vašu nagonsku stranu, ali ih neće usrećiti vaša nestrpljivost. Jarca nećete razočarati. Ribama i Raku vaš je stil malo pretjeran, pa će vam vješto izmicati.

Efikasni: Djevica i Jarac

Imate zdravo i otvoreno stajalište prema seksualnosti. Potrebe tijela za vas su jednostavne i prirodne. Treba ih zadovoljiti kako biste otklonili stres i napetosti, te imali čvrsto uporište za životne obveze. Zato je vaša seksualnost duboka i snažna, s vrlo moćnim i ozdravljujućim učinkom. Direktni ste, jednostavni i efikasni. Vrlo ste pouzdan partner, ne tražite raznolikost, vrlo ste diskretni. Dok Jarčeve privlače moćni ljubavnici s dozom autoriteta, Djevica želi ugoditi i posebno vodi računa o partnerovim željama. Fizički dodir vam je važan, a seksualnost vrlo praktično možete odvojiti od osjećaja. Nema sentimentalnosti ni drame, već potpuna koncentracija na fizičko iskustvo u njegovom
nagonskom obliku. Jednostavno i duboko iskustvo doživjet ćete s Bikom i Škorpijom. Cijenite diskreciju Raka i Riba, premda ste oprezni zbog njihove sklonosti osjećajima. Dobro reagirate na direktnost Ovna i Strijelca, ali nećete se lako predati. Lav i Vaga vas ne mogu lako impresionirati, tu ponekad ima previše komplikacija i drame. Za Blizance i  Vodoliju niste sigurni da su vrijedni truda, čini vam se da su hrabriji na riječima nego na djelu.

Osjećajni: Rak i Ribe

Vaša tajnovitost djeluje vrlo zavodljivo. Ipak, meko srce koje nastojite sačuvati od povreda odmaže vam kad je riječ o nagonskoj seksualnosti. Rijetko se upuštate u veze koje nisu duboko emotivne. Gotovo nikada nećete direktno krenuti prema onom što želite. Vas treba polako i ustrajno nagovarati, zavoditi i osvajati. Treba vam nešto vremena da svladate sramežljivost i sumnje, te da partneru iskažete povjerenje. Kad se prepreke jednom uklone, vrlo ste podatni, spremni na igru, romantični i zavodljivi. Ne volite nikakve grubosti i bojite se direktnosti. Nježni ste, pažljivi i oprezni, ali pomalo konzervativni kad je riječ o seksu. Uvijek je prisutan zaštitnički i tješiteljski motiv u odnosu s partnerom kojem se vrlo predano posvećujete. Volite pouzdanost Jarca, Djevice i Bika. Odlično se slažete sa Škorpijom. Ovna i Strijelca pomalo se bojite, jer vam se čini da vas lako mogu povrijediti. Blizance, Vagu i Vodolije ne razumijete baš najbolje i uznemirava vas njihova znatiželja. ne volite odgovarati na njihova pitanja, želite da osjete šta vam treba. Privlačna vam je romantičnost Lava, ali vam je njegov zavodnički stil previše nametljiv.

Senzualni: Bik i Škorpija

Kad je riječ o seksu, vrlo ste opušteni i zainteresirani. Vaša senzualnost, predanost i intenzitet čine vas izuzetnim ljubavnicima. Fizički dodir je posebno važan, nježnosti su neizostavne. Želite zaposliti sva osjetila, a seks je poput poslastice u kojoj se polako uživa. Ne bojite se slijediti svoje nagone, ali pritom ostajete vrlo diskretni i pomalo tajanstveni. Vaša mistična prodornost i sposobnost potpunog prepuštanja je nenadmašna.
seks je za vas vrlo dubok i intiman doživljaj. Vrlo lako ćete nakon izvorne požude doživjeti duboko erotsko iskustvo, na način koji znači spajanje duša. Više cijenite intenzitet iskustva nego raznolikost. Volite pouzdane i neustrašive partnere. Rak i Ribe mogu vam pružiti duboko iskustvo, dok su Jarac i Djevica pouzdani partneri koji dobro razumiju vaše potrebe. Blizanci i Vodolija su za vaš ukus pomalo površni, ali privlači vas njihova spremnost na istraživanje. Ovan i Strijelac zanimljivi su vam zbog neustrašivosti i otvorenosti prema seksu, ali previše su nestrpljivi. Otporni ste na zavodničke impulse Vage i Lava. Zabavlja vas mogućnost da preuzmete kontrolu i vi zavedete njih.

Zavodnici: Lav i Vaga

Svjesni ste svojih kvaliteta, ali da biste bili potpuno zadovoljni, trebate potvrdu da i drugi tako misle, da vas cijene i smatraju posebnima. Zbog toga razvijate posebnu društvenu vještinu zvanu šarm. Duhovitošću privlačite pažnju, uvijek ste pomalo zavodljivi da biste dobili ono što najviše želite – prihvatanje. Izbirljivi ste u odabiru partnera, volite prefinjenost i dašak ekstravagancije, jako ste osjetljivi na fizičku ljepotu. Kad se uzburkaju nagoni, krećete u dramatičnu igru zavođenja. Lako će vas ponijeti romantično raspoloženje pa teško razdvajate osjećaje od seksa. U seksu niste potpuno spontani, jer pazite na partnerove reakcije. Tek kad su one ohrabrujuće, možete se potpuno osloboditi. Vi se spremno dajete, ali puno tražite zauzvrat. Strijelac, Blizanci i Vodolija odlično se uklapaju u vaša očekivanja.Ovan neće uvijek ispuniti vaše visoke kriterije, ipak, godi vam njegova pažnja. Privlači vas Bikova senzualnost, ali nećete ga lako zavesti. S tajanstvenim Ribama, Rakom i Škorpijom pomalo ste nesigurni, jer ne znate šta, zapravo, žele. Jarci vam nisu dovoljno glamurozni, ali vam odgovara podatnost Djevice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti