Ovo su njihove priče: Najutjecajnije žene u historiji

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Kad se govori o najutjecajnijim ljudima u hisotriji, najčešće se spominju muškarci. Ali dobro je poznato i da su mnoge žene svojim radom, karizmom i talentom ostavile neizbrisiv trag.  Upravo takve žene trebaju služiti kao inspiracija prilikom ostvarenja  snova i ciljeva. Iako je tokom historije bilo mnogo talentiranih i karizmatičnih žena koje su na neki način obilježile svijet, ovo su samo neke od njih. 

Coco Chanel

Jedna od najpoznatijih svjetskih dizajnerica rođena je 1883. godine, a nakon majčine smrti djetinjstvo je provela u sirotištu zbog čega se nije očekivalo da će kasnije postati jedna od najutjecajnijih žena u svijetu mode. Prvi butik otvorila je 1910. godine u Parizu, a prodavala je šešire. Odjeću je počela dizajnirati nešto kasnije. Njene ideje su snažno utjecale na modu 20-ih godina prošlog stoljeća.

Helena Rubinstein

Poljska poduzetnica rođena je 1870. godine, a u Australiji je otvorila svoju prvu kompaniju distribuirajući uljepšavajuću kremu koju je koristila njena majka. Nakon toga otvorila je kozmetički salon i proizvodila kozmetiku, a salone je imala u velikim evropskim gradovima. Zbog I. svjetskog rata preselila se u Ameriku i tada je njeno carstvo ljepote preraslo u svjetski poznati brend koji je bio među prvima takve vrste. 

Majka Tereza

Majka Tereza je bila časna sestra, a zbog svog je humanitarnog rada 1979. osvojila čak i Nobelovu nagradu za mir. Sa svojih 19 godina prvi put je otputovala u Indiju radi školovanja, no 1946. godine tamo se ponovno vratila kako bi pomagala siromašnim i bolesnim. Sudjelovala je u brojnim misijama pomaganja djeci, a osnovala je i svoju katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi koja i danas pomaže širom svijeta.

Amelia Earhart

Amelia Earhart je rođena 1897. godine i bila je prva žena koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik. U vožnju avionom zaljubila se prilikom jedne kratke vožnje na avionskoj izložbi 1920. godine, a radeći nekoliko različitih poslova uspjela je uštedjeti za satove letenja te postala vrlo uspješna avijatičarka.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti