Nikad raskošniji bosanski ćilim: Od Zare do Escade i Giambattiste Vallija

Piše: Redakcija

Nikada Sarajevo Film Festival nije obilovao glamurom i modnim raskošem kao ove godine. Na bosanskom ćilimu imali smo priliku vidjeti poznate i manje poznate brendove, popularnu Zaru, ali i Giambattistu Vallija. Emina Ganić v.d. dekana za studente i direktorica Sarajevske filmske akademije na Sarajevo School of Science and Technology (SSST), na 25.jubilarni SFF donijela je dozu kraljevskog glamura. U bijeloj dugoj haljini Kaftan Studija, Emina je zračila gracioznošću, jednostavan kroj istaknuo je njenu vitku liniju, dok je kosu vezala u rep. Gotovo identičnu eleganciju imali smo priliku vidjeti na vojvotkinji od Cambridgea Kate na londonskoj premijeri filma „Mandela: Long Walk to Freedom“ 2013.godine. Cijeli outfit uparila je za ogrlicom iz Zare.

 

Emina Ganić nosi Kaftan studio

Leyla Hajrović u romantičnoj rozoj haljini  iz limitirane pretkolekcije nastale u sklopu modne saradnje Giambattiste Vallija x H&M-a

 

Glumica Daria Lorenci nosi Kaftan studio

Amra Džeko u haljini Amire Pertesi

 Sarah Čerkez nosi haljinu Amire Pertesi (foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Jelena veljača nosi Zaru (foto: Armin Durgut/PIXSELL)

 Amila Terzimehić i Emir Fejzić (foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Tijana Dapčević u haljini s potpisom Kaftan studija

Mlada supruga fudbalera Izeta Hajrovića i popularna blogerica Leyla Hajrović u maniru holivudske zvijezde se prošetala bosanskim ćilimom. Na projekciju filma bugarskog reditelja Stefana Komandareva „Ukrug“ došla je u romantičnoj rozoj haljini  iz limitirane pretkolekcije nastale u sklopu modne saradnje Giambattiste Vallija x H&M-a. Kreacije su dostupne tek rijetkima, a komad iz ove kolekcije nosila je prije nje još samo Kendall Jenner. Najljepše glumice regije, proslavljene manekenke i modeli; Daria Lorenci Flatz, Tijana Dapčević, Lejla Filipović, Amra Silajdžić, Sarah Čerkez, birale su haljine Kaftan studija i Amire Pertesi.

Bh. glumica Amila Terzimehić otkrila nam je da sama voli osmisliti izgled svoje haljine, te da svoje kreacije za crveni tepih šije. U svakom festivalskom izdanju je blistala, a mi smo saznali da je za izgled njenih haljina odgovoran krojački salon Emy.

Džejla Glavović u pratnji supruga Mahira Očuza

Gošća crvenog tepiha bila je i slavna bosanskohercegovačka manekenka i model Džejla Glavović, inače, zaštitno lice najvećeg lanca trgovina grupacije “Astra i Borovo”. Kako nam je Džejla rekla, ove kompanije pobrinule su se da prvih noći Sarajevo Film Festivala naša javnost dobije priliku da pogleda jedinstvene kreacije poznatih modnih i dizajnerskih kuća TWINSET, ESCADA i LIU·JO a mogu se pronaći u trgovinama “Astra i Borovo” u Bosni i Hercegovini, ili putem online shop-a www.astra.ba.

Na otvaranju, Džejla je u pratnji supruga Mahira Očuza blistala i plijenila poglede oduševljene publike u jedinstvenoj kreaciji mlade italijanske modne kompanije TWINSET. Elegantnu, nježnu i ručno šivanu puder rozu kreaciju potpisali su kreativni direktori istoimene italijanske kompanije, Lara Davies i Bill Shapiro. Unikatna haljina, naziva “Frangia Spadonna”, opšivena je nojevim perjem porijeklom iz Južne Afrike i svjetlucavim cirkonima duž dekoltea svevremenskog mermaid kroja.

Modni odabir za drugu večer Festivala naglasak stavlja na koloritni dizajn kojem je ženstvenost naglašena prefinjenim krojem. Uz GISELE haljinu u boji suncokreta u potpisu brenda ESCADA, Džejla je uživala u premijeri filma “A onda smo plesali”, druge večeri Festivala. Zahvaljujući sofisticiranom i istovremeno trendi kroju haljine, koja je drapirana na području struka, ova kreacija, koju potpisuju dizajneri Daniel Wingate i Johannes Ruhland, na ženstven način naglašava njenu siluetu, dok istovremeno pokazuje i šarm raskošne italijanske svile od koje je haljina izrađena.

I treće noći Džejla nas je iznenadila zanimljivim krojem haljine s naglaskom na struku, koji je uz volumeniziranost suknje u fokusu ESCADA kreacije. Dodatni efekt haljini dat je i pomnim odabirom materijala. Naime, dizajner Daniel Wingate je, u saradnji s Johannesom Ruhlandom, odabrao materijal posut sitnim šljokicama i obogaćen sitnim vezom, koji je haljinu učinio idealnim odabirom za svečanu priliku kakva je crveni tepih Sarajevo Film Festivala. PINKO torbica u crnoj boji te elegantni make-up zaokružili su ovaj look. 

Pročitajte još