Više od voća: Banana

Piše: Redakcija

Banana ima veliku prehrambenu moć koja opskrbljuje dobrom vrstom ugljikohidrata koji vam dugo daju energiju, zatim kalcij, vitamine A i C, željezo, dijetalna vlakna i kalij

Zlatna banana

Mala azijska sorta, kremastog mesa sa zlatnom korom, prodaje se u hrpama u azijskim trgovinama hranom

Banane rastu u velikim skupovima na tropskoj biljci koja nalikuje palmi i stvara cvijet, a deblo banane izrađeno je od zatvorenih listova, pa se zbog toga i zove biljkom. Nakon što se ubire plod, biljka se posječe, a iz njega raste novo. Voće se uvijek bere zeleno, jer je previše krhko da bi se moglo rukovati ako je ubrano zrelo i zato, za razliku od mnogih plodova, banane i dalje mogu sazrijeti do savršenstva nakon branja. Započinju s obilnim zalihama škroba pohranjenim u njihovom mesu, a ovo se postepeno pretvara u šećer, dajući pun, slatkast okus. Iako su banane dostupne tokom cijele godine, vrhunske su zalihe u ljeto i jesen. Ako se režu, površina im brzo potamni, pa ih pripremite samo kad je potrebno ili ih ako trebate prije rezati, premažite limunovim sokom kako biste uništili enzim koji uzrokuje promjene boje

Cavendish

Ovo je prevladavajuća sorta u Australiji: duga, slatkog ploda, dobrog okusa, nazvana po prezimenu vojvode iz Devonahira iz 19. stoljeća, u čijoj se kući razvijala ova sorta banana.

Bananin cvijet

Tokom života biljka banane stvara jedinstveni banana cvijet koji se pojavljuje na vrhu cvjetne stabljike. Listovi cvijeta mogu se prokuhati kako bi se uklonila gorčina, a zatim se koristiti u jelima, juhama i riži ili jelima od rezanaca

Plantain

Ovo je neslatka sorta banana, poznata još i pod nazivom Houry  i jede se dok je još uvijek zelena. Popularna je u karipskim i filpinskim područjima. Dostupna je samo u odjeljcima svježeg povrća u nekim trgovinama azijske hrane

Bananini listovi

Koristi se za zamotavanje hrane za pečenje i kao ukrasni tanjiri za hranu. Dostupno u nekim azijskim trgovinama hrane, ili ih se može naručiti preko Interneta. Za upotrebu, oštrim nožemisijecite debelu liniju u sredini, zatim takve listove namočite u vrelu vodu i mžete ga koristiti

Lady finger

Poznata je kao šećerna banana jer ima kratak, masniji islađi plod od ostalih banana kada su zrele. Ne bi se trebale upotrebljavati sve dok njihova kora ne postane zlatno žuta. Dobra je za salate ili ukrase

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti