Znate li šta se krije iza popularne aplikacije FaceApp? Dok vi provjeravate kako ćete izgledati u starosti, drugi postaju vlasnici vaših fotografija i podataka

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash, Instagram

Za aplikacijom “FaceApp” poludjeli su svi. Iz radoznalosti kako ćemo izgledati kada ostarimo, instalirali smo je i koristili, a da nismo znali šta se krije iza svega i kakve posljednice nosi sa sobom. 

Naime, aplikacija omogućuje različite izmijene na licu. Ona vas samo u nekoliko sekundi može pretvoriti u osobu stariju i do nekoliko decenija te vam prižiti nerealan uvid u budućnost, piše “Buro247.hr”.

Međutim, korištenjem aplikacije ovog tipa, svoje podatke dijelite s kompanijom koja je ju je i razvila, a pristankom na uslove korištenja dajete joj pravo da fotografiju koja vas je zabavila koristi i u druge i ne toliko zabavne svrhe. 

Naime, sudjelovanjem u novom trendu na društvenim mrežama popularno nazvanim #faceappchallange i učitavanjem fotografije u “FaceApp”, ona ulazi u bazu podataka koji se zatim mogu koristiti u neke nove, vama nepoznate svrhe. Naprimjer, vaše lice može osvanuti na plakatu u Rusiji, a da vi o tome ne znate baš ništa.

Pitate se kako je to moguće? Zapravo, dozvolom koju dajete pri učitavanju svoje fotografije u aplikaciju pristajete na potpuno odricanje prava na istu te samim time vaša fotografija ulazi u bazu podataka koja kasnije može poslužiti i za druge projekte iste kompanije.

Iako su se internetske rasprave prvo vodile zbog činjenice da je riječ o ruskoj kompaniji koja Amerikancima krade podatke i ulazi u mape s fotografijama, osnivač “FaceAppa” oglasio se i pojasnio kako je istina ipak nešto drugačija. Naime, FaceApp koristi samo odabranu fotografiju, sprema je u bazu podataka, a većina se nakon 48 sati briše. Ipak, ne sve.

View this post on Instagram

Equal parts hilarious and terrifying

A post shared by Mindy Kaling (@mindykaling) on

Francuski znanstvenik i istraživač Elliot Alderson za “The Guardian” je uradio  provjeru aplikacije i utvrdio kako ona s vašeg mobitela uzima tek jednu odabranu fotografiju i, uprkos insinuacijama, nema pristup ostatku podataka. Alderson je dodao kako aplikacija ipak uzima podatke o vašem mobilnom uređaju poput identifikacijskog broja i modela.

Najveću je paniku zapravo stvorila činjenica da aplikacija dolazi iz Rusije –  rekao je Alderson. 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti