Algarve by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Vodim vas u Algarve, jednu od pet regija Portugala koja je, prema mom mišljenju, i najljepša. Nekada jedna od najmoćnijih zemalja svijeta i jedna od najvećih kolonijalnih sila i danas sija punim sjajem. Uprkos siromaštvu i lošoj ekonomskoj situaciji u državi, lokalni stanovnici će vas uvijek dočekati s velikim osmijehom na licu i prihvatiti kao svoje. Svaki grad i ulica u ovoj regiji pričaju neku svoju priču, a bogata historija Portugala, te tradicija, kultura i gostoljubljivost ostavit će vas bez daha. Zbog svega toga svi oni koji su posjetili Algarve požele da zauvijek ostanu tu da žive.

Naziv ove regije nastao je od arapske riječi “Al-Gharb”, što znači zapad. Naime, Portugal se nekada smatrao najzapadnijom državom koja se nalazi na kraju svijeta. Regija se prostire od Tavira na istoku do Sagresa na zapadu, a mi smo posjetili nekoliko manjih mjesta, koja su, osim historijom, bogata i prelijepim plažama.  Ovu regiju na godišnjem nivou posjeti blizu pet miliona turista.

Glavni grad regije je Faro, koji je posljednjih godina posebno popularan među evropskim turistima, jer su ga brojne “low cost” linije učinile dostupnijim nego prije. Ko jednom posjeti ovaj grad, jako brzo poželi da se vrati. Naime, riječ je o gradu koji je poznat po zalascima Sunca, ribljim restoranima, barovima i plodovima mora. Nadomak Fara je prirodna laguna rijeke Formosa, koju možete posjetiti brodićem, te uživati u prelijepom životinjskom svijetu. Ona je stanište najraznovrsnijih i najslikovitijih ptičijih vrsta koje možete vidjeti, a ove vode su poznate i po uzgoju školjki.

Prelijepe plaže

U zidinama Faroa nalazi se Cidade Velho, prelijepi stari grad koji morate posjetiti. Karakteriziraju ga kaldrmske ulice, lokalne prodavnice, te brojni pabovi i kafići. Ono po čemu je Faro još prepoznatljiv je i “Capela dos Ossos” u koju su uzidane kosti više od 1.200 monaha.

Ukoliko vam se pruži prilika, preporučujem vam i da posjetite sjedište Univerziteta u Algarveu, katedralu Blažene Djevice Marije, Arco de Villa gradsku kapiju, Palacio de Estoi i gradsku opštinu. Kada je riječ o restoranima i barovima, preporučila bih vam “2 Irmaos”, koji je najstariji restoran u gradu i jedan od najstarijih u Portugalu, “Adega Nova”, koji je popularan među turistima i lokalcima, a u kojem morate probati lokalne specijalitete “Feijoada de buzinasor” i “Feijoada de chocosfor”. Uz ova dva tu je i “Faz Gostos”, jedan od najluksuznijih restorana s kojim sigurno nećete pogriješiti. Svi oni u ponudi imaju različite specijalitete kako iz lokalne, tako i iz internacionalne kuhinje.

Albufeira je drugi grad koji smo posjetili, a koji je poznat po bijelim kućama i predivnim  plažama s kristalno čistim morem. Iako je nekada važio za malo ribarsko selo, ovaj grad je danas jedno od najmodernijih portugalskih ljetovališta. Dio grada u staroj oblasti Sero da Vila, prepoznatljiv je po bijeloj boji i arhitekturi, a Mavarski luk je jedna od atrakcija koje turisti rado posjećuju. Na ovom mjestu se nekada nalazila prva džamija, a pored nje je bila i prva crkva. Neke od plaža koje morate vidjeti su: Praia de Balaia, Praia de Castelo, Praia de Falesia, Praia de Gale, Praia de Olho d’Agua i Praia de Sao Rafael. Mnoge od njih imaju bogatu sportsku ponudu, a možete birati između jedrenja, surfanja, ronjenja ili skijanja na vodi. Ljubiteljima vodenih parkova bih preporučila “Zoomarine” vodeni park koji u svom sastavu ima akvarijum s brojnim životinjama i tobogane. Ovaj grad je dugo bio jedan od najpoznatijih po proizvodnji tkanina, a u njemu se i danas nalaze brojne prodavnice u kojima možete kupiti bojene tkanine, tapiseriju, predmete od bakra, kalaja i čipke, kao i obuću. Restorani koje biste trebali posjetiti su: “Dom Carlos Restaurante”, koji je najpopularniji “fine dining” restoran, “Tres Pammeiras”, koji je tradicionalan i namijenjen za porodice, a u kojem možete probati Cataplanu od morskih plodova i ukusnu zečetinu koja se smatra specijalitetom. Tu je i “Vila Joya” restoran koji se nalazi među 50 najboljih restorana na svijetu i jedini je portugalski restoran koji se našao na ovoj listi.

Gradska luka

Prije dolaska u Algavre sam najviše preporuka dobila za Lagos. Riječ je o staroj gradskoj luci koja je u vrijeme velikih pomorskih otkrića bila glavni grad ove regije. Neke od znamenitosti koje morate vidjeti su: dijelovi starog grada, Guvernerov dvorac i Crkva svetog Ante, a ne propustite ni priliku da se fotografirate ispred prepoznatljivih grafita, koje možete vidjeti širom grada. Samo neke od plaža koje se nalaze u okolici Lagosa su: Meia Praia, Praia dos Estudantes, Praia da Batata, Praia do Pinhao, Praia Dona Ana, Praia do Camilo, Praia de Porto do Mos. No, ako bih morala da izaberem jednu plažu, onda bi to bila Praia Dona Ana.  Lagos je poznat i po prelijepim krečnjačkim stijenama koje “izviru” iz mora, a koje su najfotografiranija znamenitost na jugu Portugala. Visoke su i do 50 metara.

Sljedeći je Monte Gordo, moderan turistički gradić koji se nalazi u neposrednoj blizini nacionalnog parka “Dunas Liturias”, a koji karakteriziraju lijepe plaže. Iako, možda, nije poznat kao ostali gradovi, Monte Gordo je izuzetan izbor za turiste koji žele da uživaju na velikim, zlatnim plažama, kao i u povoljnim cijenama hrane i pića. Preporučujem vam da iznajmite bicikl, te da uživate u vožnji do obližnjeg Vila Real gradića iz 18. vijeka ili lijepog sela Altura.

Plaže Monte Gorda su ogromne i izuzetno prostrane, te ćete svoj mir imati čak i u jeku sezone. Voda je kristalno čista, ali može biti prilično hladna zbog neposredne blizine Atlantskog okeana. U brojnim restoranima možete uživati u autentičnoj portugalskoj kuhinji baziranoj na svježe ulovljenoj ribi i školjkama, a specijalitet  je “Cataplana”, jelo od morskih plodova servirano u ogromnim posudama. Portugalci za ručak najčešće biraju sardine, a avanturistima se preporučuju puževi.

Portimao je najveći grad na zapadu Algarvea i centar je brodogradnje i ribolova. No, danas je industrija, uglavnom, zamijenjena turizmom, a posjetioci ovdje dolaze i zbog dobrog shoppinga. Centar Portimaoa je tradicionalni portugalski ambijent s trgovima punim kafića. Sve je povezano pješačkom zonom s buticima i spomenicima kulture. Preporučujem vam da posjetite “Museu de Portimao”, gdje možete naučiti nešto o historiji grada. Također, posjetite gradsku vijećnicu  “Camara Municipal de Portimao”, kao i crkvu “Nossa Senhora de Conceicao”. Neki od najpoznatijih restorana se nalaze u ulici Rua de Barca, a ja bih vam preporučila “Forte e Feio” i “Taberna da Mare”. Naravno, na meniju su riblji specijaliteti.

Porodični odmor

Tri kilometra južno od ovog grada se nalazi Praia de Rocha, moderan gradić koji ima sjajne plaže, kao i mnogo hotela i barova zbog čega je idealan za strane turiste.  Turisti koji žele da uživaju u plažama, uglavnom, radije biraju Praia de Rochu nego Portimao.

Carvoeiro je tradicionalan i šarmantan  portugalski gradić. Nudi mnogo sadržaja kako za mlade, tako i za starije, ali i za one koji su došli s porodicom. Najveći vodeni parkovi ove regije se nalaze u ovom gradu, tako da će vaši mališani sigurno uživati. Carvoeiro je 2018. godine proglašen mjestom s najljepšom plažom u Evropi. U ovom gradiću možete uživati u mirnom, porodičnom odmoru, jer u njemu nije gužva, a pruža vam i mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi i lijepoj hrani.

Alvor je nekada bio ribarsko selo, a danas je jedan od najljepših gradića Algarve regije. Iako je prilično mali grad, nudi brojne kafiće, restorane i noćne barove. Zavisno od toga šta želite, odmor u Alvoru može biti i miran i prilično uzbudljiv. Ne posjeduje brojne turističke atrakcije ili kulturno-historijske spomenike, ali vam nudi nezamjenjiv portugalski šarm i odlične plaže. Temperatura vode nije previsoka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti