Jedan od najvećih rock hitova je plagijat? Članovi kultnog benda ponovo na sudu

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BxP2rydngvB/

Sudska saga koja potresa rock muziku ponovo se našla na naslovnim stranama medija širom planete. Još prije nekoliko godina, članovi nekadašnjeg benda “Taurus” pokrenuli su tužbu protiv poznatog rock sastava “Led Zeppelin” zbog navodnog plagijata njihovog najvećeg hita “Stairway To Heaven”. Nekoliko godina, popularni “cepelini” vode sudsku bitku kako bi dokazali da je njihova pjesma djelo njihovih članova benda, Jimmyja Page koji je napisao muziku, i pjevača Roberta Planta, koji je napisao tekst jednog od najvećih rock hitova ikada snimljenih.

Članovi sudskog panel koji čini 11 sudija iz Devetog američkog okružnog apelacionog suda usaglasio se oko novog saslušanja članova benda “Led Zeppelin” koji se nadaju da će ovo biti posljednje suđenje kojim žele dokazati da je njihov hit samo djelo za koje posjeduju sva autorska prava.

Nakon greške koju je protekle godine napravio sudija koji je vodio ovaj slučaj, a koja se ticala neadekvatnog pojašnjenja dijelova autorskog rada, sudsko vijeće naložilo je novi proces koji bi narednih dana trebao da se okonča.

Kako zaista zvuči originalna numera Led Zeppelina, i pjesma benda “Spirit”, poslušajte i prosudite sami.

https://www.youtube.com/watch?v=D9ioyEvdggk

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti