Zašto se budimo umorni i bezvoljni? Naučnici imaju odgovor za vas

Piše: Redakcija

Dešava vam se da se godinama unazad budite mrzovoljni, nenaspavani, a da vam se tako stanje zadržava tokom cijeloga dana? Za uzrok mrzovolje ne može se dokazati da postoji, ali svakako, faktori koji utiču na takvo stanje sigurno leže u našim navikama za koje nismo ni svjesni da vremenom preovladaju i do te mjere utiču na naše raspoloženje.

Naučnici smatraju da navike poput onih kada se budimo u mraku, brzo odlazimo pod tuš, a potom na posao, bez kontakta sa svjetlošću, nesvjesno utiču na raspoloženje većine ljudi. Naučnici tvrde da osobe koje svjetlost osjete tek po podne, uglavnom su loše volje i imaju veći indeks tjelesne mase.

Oni ističu kako nipošto ne treba izbjegavati sunčevu svjetlost, te da izlaganje suncu u prijepodnevnim satima trebamo “uvesti” u svakodnevnu rutinu. Oni tvrde da je dovoljno samo pola sata jutarnjeg svjetla za podešavanje unutrašnjeg sata i regulisanje nivoa energije, apetita i metabolizma. Stoga kada se probudite, prvo podignite roletne, otvorite prozor i makar nakratko uživajte u suncu i jutarnjoj svježini vazduha.

Konzumiranje vode i velikim količinama tokom svakoga dana, bez obzira na godišnje doba, smatra se sjajnim početkom dana kada će i vaš metabolizam naprosto “proključati” i od samog početka, dati vam dovoljno energije da se izborite sa svakodnevnim obavezama. U suprotnom, možete osjetiti učestali premor i razdražljivost, kao i nedostatak energije koja vam je potrebna za funkcioniranje tokom svakoga dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti