Cannes u brojkama: Za zvijezde se sprema 45.359 kilograma hrane, a njihovi prohtjevi plaćaju skoro pola miliona dolara

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Osim filmovima, crvenim tepihom, Cannes plijeni i nevjerovatnim luksuzom u kojem njegovi gosti uživaju. Menadžment prestižnog Barrière Le Majestic hotela, u kojem su smještene filmske zvijezde, i koji je domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala, otkriva šta znači služiti zvijezdama. 1946., osnivač festivala François André, lično je izabrao ovaj hotel kao polaznu tačku svih dešavanja tokom 12 dana festivala.

Kako bi sve bilo na najvišem nivou, broj hotelskog osoblja je prije početka festivala udvostručen (sa 350 na 700 uposlenika). Za slavne goste će spremiti više od 45.359 kilograma hrane. 347.000 dolara iznose troškovi vezani za festival, od čega 315.000 dolara obuhvaća samo obroke. Suma ne iznenađuje budući da ugostiteljstvo sa zvijezdama u konačnici zahtijeva mnogo ruku, mnogo novca i obilje hrane.

Ovo su samo neke brojke kojima se barata iza kanske scene.

8,000 svježih ruža je dopremljeno u sobe gostiju hotela (oko 56.000 maraka)

14,000 peškira i 15,000 plahti će biti promijenjeno

6,000 komada odjeće je oprano ili ispeglano

300 kilograma foie gras (delicija od pačje jetre) za čiju pripremu će biti utrošeno (oko 67.000 maraka), 41 kilogram kavijara (230.000 maraka) 40 tona voća i povrća, tri tone ribe, dvije tone jastoga, lobster (oko 84.000 maraka), dok će se pojesti oko 650 kilograma

250 kilograma čokolade (oko 29.000 maraka) i 20,000 macaroonsa (oko 140.000 maraka)

25,000 jela će biti pripremljeno

18,500 boca vina će se popiti, od čega je polovina šampanjac.

Pogled s terase hotela

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti