Najgori plasmani: Ove pjesme su na Eurosongu završile s nulom bodova

Piše: Redakcija

Svaki se takmičar na Eurosongu užasava jedne stvari – da za svoj nastup ne dobije nijedan bod. Do sad je bilo 36 takvih slučajeva u finalu, a najveći su gubitnici Norveška i Austrija koje su četiri puta bile na začelju liste s 0 bodova. No, zahvaljujući novom sistemu glasanja, takav je scenarij od 2016. gotovo nemoguć, budući da pola bodova dolazi od žirija, a pola od publike.

Belgija, 1962.

Fud Leclerc, belgijski predstavnik na Eurosongu 1962., bio je prva žrtva ranog nastupa, a i prvi put se dogodilo da jedan od sedam zamalja osnivača nije dobio bodove.

Njemačka, 1964.

Njemačka je na Eurosong 1964. poslala Noru Novus pjesmom ‘Man Gewöhnt Sich So Schnell An Das Schöne’, što je jedan od najdužih naslova u historiji takmičenja.

Jugoslavija, 1964.

Sabahudin Kurt je 1964. Jugoslaviji donio jedino posljednje mjesto.

Monako, 1966.

Tereza Kesovija nije donijela nijedan bod Monaku 1966. godine, što je prvi slučaj u historiji te državice.

Turska, 1983.

Çetin Alp & The Short Waves u Tursku su se vratili s nula bodova.

 

Austrija, 1991.

Austrija stvarno nije imala sreće na Eurosongu. Naime, Thomas Forstner joj je drugi put u tri godine učinio najvećim gubitnikom takmičenja, što je bio treći slučaj sveukupno.

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2003.

UK je 2003. prvi put u historiji takmičenje završio s nula bodova. 

Nacija je toliko bila razočarana da su se Jemini odmah nakon Eurosonga raspali.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti