Zašto su Meghan i Harry sinu dali ime Archie Harrison?

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Princ Harry i Meghan Markle danas su prvi put pokazali sina. Nekoliko sati nakon prvog pojavljivanja u javnosti s dječakom, objavili su i njegovo ime. Nazvali su ga Archie Harrison Mountbatten-Windsor, imenom koje su britanski mediji već nazvali “neformalnim”.

Zašto su se vojvoda i vojvotkinja od Sussexa odlučili baš za ta imena?

Archie je skraćena verzija tradicionalnog škotskog imena Archibald koje nosi značenje “vjeran, odvažan i hrabar”. Za razliku od mnogih drugih potomaka kraljevske porodice, maleni Archie ima samo jedno srednje ime – Harrison, piše “Daily Mail”.

Kako su fanovi kraljevske porodice na društvenim mrežama već uočili, to ime aboridžinskog porijekla bukvalno označava “sina od Harryja”. Ime Archie posljednjih je godina sve popularnije među Britancima te je, prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku Velike Britanije, 2017. godine bilo jedno od 20 najpopularnijih imena za dječake u toj zemlji. Archie ima jednog imenjaka u svojim precima, i to sa strane princeze Diane.  Riječ je o Archibaldu Campbellu, koji je nosio titulu devetog grofa od Argylla, iz Škotske.

Foto: AFP

Iako članovi kraljevske porodice inače za svoje potomke biraju imena iz relativno male skupine imena koja su ranije nosili njihovi preci, od početka je bilo jasno da će Harry i Meghan krenuti sasvim drugačijim putem. U britanskim tabloidima se i prije rođenja djeteta pojavila informacija da par razmišlja o imenu neuobičajenom za bebu te imenu koje bi bilo relevantno i za Veliku Britaniju i za SAD.

Zanimljivo je i da Archie neće imati službenu titulu kao njegovi rođaci, djeca princa Williama, nego će ga se oslovljavati “Master Archie”.

 

 

Pročitajte još