Uvođenje kamera u školama u Kini uzburkalo javnost: Da li je Orvel bio u pravu?

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BwgYZXLgYBa/

Video nadzor u školama u Kini skoro je u potpunosti završen, a ovaj višemilionski projekat kineske vlade mnoge je potsjetio na čuvenu knjigu Georga Orvela “1984” koja je još prije 70 godina u potpunosti najavila ono što se već sada događa. “Veliki brat” uveliko posmatra mališane u kineskim školskim klupama, a prve reakcije đaka i roditelja izazvale su oprečna mišljenja.

Kinezi su u cjelokupan projekat uključili posebne kamere koje prepoznaju facijalne ekspresije mališana, a samim tim i njihove emocije i način ponašanja koji se kasnije analizra. Ovaj sistem razlikuje sedam različitih izraza, kao što su neutralan izraz, srećan, tužan, uplašen, razočaran, ljut i iznenađen. Nazvan je “Intelligent Classroom Behavior Management System”, a pored izraza lica, detektuje i šest različitih oblika ponašanja, kao što su čitanje, pisanje, podizanje ruke, slušanje i drugi.

Iako su mnogi podržali i pohvalili ovaj program koji je do sada uspješno prikupio i analizirao milione mališana tokom određenog perioda, javnost u Kini nije u potpunosti oduševljena ovom idejom kineske vlade, jer smatraju kako su djeca nakon uvođenja kamera u inače, izuzetan rigorozan školski sistem, postala još više uplašena zbog svakog njihovog poteza koji se pomno prati.

Psiholozi tvrde kako je ovaj sistem do te mjere zastrašujući po mališane koji se zbog kamera više ne ponašaju prirodno, a sve u strahu da ne pogriješe ili ne učine neki nepromišljen potez.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti