Kraljica Elizabetha II slavi 93. rođendan

Piše: Redakcija

Foto: AFP

21. aprila 1926. godine, u Mayfairu rođena je najdugovjenčnija britanska vladarica, kraljica Elizabetha II. Nakon mnogobrojnih uspona i padova, ona je danas u Velikoj Britaniji popularnija nego ikada. Tokom godina svoje vladavine, kraljica Elizabetha II nosila se s brojnim udarcima i izazovima, no uprkos sve je zadržala svoje dostojanstvo, osjećaj dužnosti, ali i frizuru.

https://www.instagram.com/p/BwgojvsAFxO/

Kraljica se školovala , zajedno s mlađom sestrom Margaret, u palači. Nasljednica prijestolja postala je 1936. godine, kada joj je otac, kralj George VI, preuzeo tron. Zato je od najranijih dana, kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu, učila ustavnu historiju, umjestnost, muziku i jahanje. Prvi javni nastup imala je sa 14 godina, 1940. godine, a većinu Drugog svjetskog rata, koji joj je obilježio formativne godine, provela je u dvorcu Windsoru, umjesto u Buckinghamskoj palači.

Godine 1947. udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom, a raskošno vjenčanje, održano u Westminsterskoj opatiji, bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

https://www.instagram.com/p/BtjjpFeF_ET/

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada preminuo, princeza Elizabeta, koja je tada već rodila princa Charlesa i princezu Anne, sa samo 25 godina postala je kraljica, a nakon toga rodila je još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Ove godine sa suprugom, 96-godišnjim princom Philipom, proslavila 72. godišnjicu braka. 

https://www.instagram.com/p/Bo1FHS3hYH3/

https://www.instagram.com/p/BsbJfeglR7h/

Pročitajte još