Pariz dobio prvi muzej posvećen historiji parfema: Nekada su njima trovale suparnice i liječile bolesti, a danas ih žene naprosto obožavaju

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Bv14ca_AciX/

Glavni grad Francuske nedavno je dobio svoj prvi historijski muzej parfema, koji je ujedno i prvi u svijetu. Muzej je posvećen cjelokupnoj historiji nastanka parfema, staroj više od 3 hiljade godina, a u njemu su izloženi unikatni eksponati u vidu originalnih bočica i kutija u kojima su držani prvobitne mirsne vode od kojih su u narednim godinama nastajali nafiji parfemi.

Muzej je otvoren u jednoj privatnoj zgradi čiji su vlasnici porijeklom sa juga Francuske, odakle su doselili prije više stotina godina i sa sobom donijeli zanat koji je kasnije zaživio na području cijele Francuske. Na otvaranju muzeja, kustosi su se obratili prisutnima istakavši kako je historija proizvodnje parfema u Francuskoj duga stoljećima, dodavši da su prvi parfemi slični onima koje koristimo danas, nastali prije više od 300 godina kada je njihova svrha bila iskuljučivo za medicinske svrhe.

U muzeju su izložene kopije pojedinih parfema, koji su nekada služili kao otrovi koji su bili jedan od najčešćih alata korištenih za ubistva suparnika. Među 400 izloženih primjeraka, našle su se replike parfema korištenih kao sredstva za omamljivanje, ali i kao jedan od glavnih lijekova za “buđenje iz nesvjesti” dvorskih dama koje su zbog previše stegnutih korseta često padale u nesvjest.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti