Još jedan veliki korak za čovječanstvo: Sonda Philae uspješno se spustila na kometu

Piše: Redakcija

Evropski satelit Rosetta u srijedu, 12. novembra, prijepodne je oslobodio robot Philae koji je samo uz pomoć gravitacije počeo historijsko spuštanje na komet “67P Čurjumov-Gerasimenko”, veliku masu leda i prašine udaljenu oko 510 miliona kilometara od Zemlje, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA) iz svoje kontrole leta u Darmstadtu.

kometa3

Istog dana, oko 17 sati Rosettina sonda Philae uspješno se spustila na površinu kometa. Ovo je prvi put u historiji da su  ljudi uspjeli spustiti svemirsku letjelicu na površinu kometa. Misija robota teškog oko 100 kilograma, koji je prešao milijarde kilometara do komete, jeste pronaći informacije o izvornim tvarima koje su stvorile Sunčev sistem prije više od 4,5 milijarda godina, te informacije o pojavi vode i života na Zemlji. Očekuje se da će nakon slijetanja robot Philae prvo fotografirati neobične pejsaže, duboke jame i visoke ledene šiljke.

kometa2

-Ovo je veliki korak za čovječanstvo. Mi smo prvi koji smo to učinili i to je ono što će zauvijek ostati, rekao je Jean-Jacques Dordain, direktor ESA-e. Od polijetanja Rosette do spuštanja robota Philae na komet proteklo je deset godina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti