Jabukama i čokoladom protiv pušenja: Ovo su mirisi koji će vas natjerati da ostavite cigarete

Piše: Redakcija

Ukoliko ste ovisnik o cigaretama i duhanu i već godinama unazad pokušavate ostaviti pušenje ali vam to ne ide od ruke, naučnici imaju rješenje. Postepeno odvikavanje, filteri, tablete i tretmani, samo su neki od načina na koji pušači pokušavaju svoju dugogodišnju naviku ostaviti iza sebe. Ipak, stručnjaci su otkrili da miris jabuke i čokolade u ljudskom organizmu izaziva odbojnost prema duhanskom dimu što bi u veoma kratkom vremenskom periodu moglo izazvati prekid ove nimalo zdrave navike kod miliona ljudi.

-Korištenje prijatnih mirisa za prestanak pušenja može da ponudi novi pristup u smanjenju želje za cigaretama, a rezultati su za sada obećavajući- tvrde učesnici u ovoj studiji.

Upravo tokom studije, u kojoj je učestvovalo 232 pušača koji su mirisali i ocjenjivali različite prijatne, ali i neprijatne mirise, miris svojih cigareta i jedan neutralan miris. Potom su svi oni trebali da zapale cigaretu i da je drže u ruci, ali da je ne puše. U narednih deset sekundi svi učesnici su ocijenili svoju potrebu za pušenjem na skali od 1 do 100.

Većina ispitanika priznala je da su nakon udisanja prijatnih mirisa imali manju želju za cigaretama. Oni koji su bili izloženi prijatnim mirisima imali su znatno manju želju za cigaretama, u odnosu na one koji su mirisali nikotin ili neutralan miris.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti