Na koga će ličiti vaše dijete: Genetičari imaju jednostavan odgovor

Piše: Redakcija

Budući roditelji često razmišljaju o tome na koga će ličiti njihova dijete. O tome da li će imati kovrdžavu kosu na oca, ili ravnu kosu na mamu, teško je dobiti odgovor. Pitanje poput onog hoće li biti visoko, ili neće biti visočije od svoji roditelja, nemoguće je sa sigurnošću reći. Neki genetičari su primijetili da se veliki nos ili bilo koja druga izrazito upadljiva crta fizičkog izgleda često prenosi iz generacije u generaciju, pa će tako i vaše dijete s velikom vjerovatnoćom nasljediti, kratke prste na rukama, ili kriv mali prst, ili isturen palac na stopalima.

Važi mišljenje da djevojčice liče na očeve, a dječaci na majke, ali naučnici se samo djelimično slažu u ovoj konstataciji. Dječaci nasljeđuju samo jedan X hromozom od majke, a taj je bogat genima koji određuju spoljašnji izgled. Kod djevojčica je situacija nešto drugačija.

Takođe, teško je prognozirati koliko će dijete porasti. Praktično je isključeno da će dijete roditelja koji su veoma visoki izrasti svega 150 ili 160 cm. Nepisano pravilo kaže da, dijete poraste do srednje visine između visine oca i majke. Ipak, ukoliko se dijete dobro hrani u djetinjstvu, ako se mnogo kreće i redovno spava, svakako da će porasti iznad očekivanog prosjeka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti