Ovo je zvanično najljepši aerodrom na svijetu: Vodopadi i aqua park su samo dio ponude

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BwGk0negpZt/

Vodopadi, prašuma, aqua park, igralište za namlađe, mini zoo vrt, samo su neke od atrakcija koje u svojoj ponudi putnicima nudi aerodrom Jewel Changi u Singapuru. Aerodrom će svečano biti otvoren sljedeće nedjelje, a u okviru njega i najveći vodopad u zatvorenom prostoru na svijetu. Jewel Changi predstavlja svojevrsni petospratni kompleks sa staklenikom, prodavnicama i parkovima i mini galerijom u kojoj se nalaze fotografije koje svjedoče nastanku ove spektakularne građevine.

Glavni protagonisti ovog remek djela su članovi arhitekonskog biroa “Safdie Architects” koji je predvođen timom arhitekata i dizajnera koji su radio na njegovom projektovanju. Glavna zgrada je napravljena od stakla, a povezana je sa sistemom gradskog prevoza i direktno sa terminalima putem pješačkih mostova, što predstavlja turističku atrakciju.

Ono što je većini budućih putnika “zapelo za oko” jeste Rain Vortex, 40 metara dugačak vodopad kroz koji protiče oko 10 hiljada galona vode u minuti. Ova voda se tokom kišne sezone skuplja putem sistema centralnog otvora zgrade. Pored brojnih atrakcija, u okviru aerodroma nalazi se i nekoliko manjih vodopada i kanjona.

Pročitajte još