Šezdesetih godina je napravljen plan u slučaju smrti kraljice Elizanethe, i evo šta podrazumijeva

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Iako to nerado priznaje, kraljica Elizabetha II jednog dana će nestati. Sigurno je da će njena smrt biti oplakana širom, svijeta, ali vjerovatno će njenim gubitno najviše biti pogođena Velika Britanija. Legendarna kraljica 21. aprila slavi 93 rođendan. Kada kraljica umre, najmanje 12 dana, život u Velikoj Britaniji će stati, jer će se berze i banke zatvoriti, a ekonomija potencijalno izgubiti ogromnu zaradu. BBC planira da otkaže sve komične emisije te da ih ne prikazuje narednih 12 dana.

Ali to nije sve. Zastave će se spustiti na pola koplja širom zemlje, a na vratina Bakingemske palate će biti pričvršćena i „nota“ koja opisuje period žalosti. Ubrzo poslije teškog trenutka mediji će objaviti pripremljene priče, filmove i osmrtnice. Očekuje se da će novinari nositi crno odijelo i kravate koje su novinarima u Velikoj Britaniji uvijek spremne. Na TV ekranima bit će puštena nacionalna himna „God Save the Queen“. Pretpostavlja se da će samo nekoliko sati nakon smrti, cijeli svijet znati za vječni odlazak kraljice Elizabethe II.

Na dan sahrane, vojna parada će krenuti od Buckinghamske do Westminsterske palače, gdje će lijes stojati četiri dana. Tamo će vrata za javnost biti otvorena 23 sata dnevno, a ožalošćeni će čekati u redu kako bi odali počast kraljici. 138 mlađih mornara iz Kraljevske mornarice vući će kovčeg do kapele Vindzorskog dvorca.

Oba doma parlamenta bit će opozvana nakon smrti kako bi se zakleli na vjernost novom suverenu, a te večeri, kraljin sin princ Charles će se obratiti naciji. Izuzev nepredviđenih okolnosti, princ od Walesa će automatski postati kralj i krenuti na turneju u četiri zemlje: Englesku, Škotsku, Vels i Irsku. Njegova supruga, Camilla Parker-Bowles, također će postati kraljica Camilla.

 

 

Pročitajte još