Učite od Indijanaca: Ovako su oni tumačili snove

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BqcELqAAvTY/

Brojna indijanska plemena veliku pažnju posvećuju snovima smatrajući kako je cijeli ljudski život jedn veliki san dok u našim tjelima obitavaju dvije duše koje. Oba ta duha imaju svoju ulogu. Dok jedna duša putuje snovim i prenosi iskustva drugih lutajućih duša, jedna duša se uvijek nalazi u ljudskom tijelu koje pokreće. Kroz snove se putuje kako bi se učilo, komuniciralo s precima i ostvarivala komunikacijama sa drugim srodnim dušama. U njihovim plemenima veliku ulogU igraju šamani, duhovni vođe koji su “rođeni sa povodom”, odnosno, njihova uloga je zapravo da oni budu spona između stvarnog i svijeta snova. Za njih je svijet snova stvaran poput ovozemaljskog. Šamani smatraju kako je moguće putovati različitim svijetovima tokom posebnog obbreda između šamana i pojedinca ili šamana i grupe od nekoliko osoba.

Dok spavamo, naši snovi putuju te se nakon buđenja duša nadahnjuje novim iskustvima, smatraju šamani. Tokom sna, duša putuje ka svojim vodišima i od njih dobija savjete koje prenosi tijelu i duši koja se nalazi u tijelu pojedinca. Kada duša odluta od tijela i ne vraća mu se danima, na scenu stupaju šamani koji takvo stanje smatraju bolešću, zbog čega često i sami kroz snove putuju sa “oboljelom” osobom kako bi razumjeli njihovo stanje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti