Evropski parlament donio odluku: Ukida se pomjeranje sata

Piše: Redakcija

Već duže od stotinu godina unazad, svakog posljednjeg vikenda u martu pomjeramo sat u suprotnom smjeru i koristimo takozvano ljetnje ukazno vrijeme. To je pitanje koje je regulisano zakonom u većini europskih zemalja. Ideja o uvođenju ukaznog vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti, da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu, kad je dan znatno duži, izlazi prije 5, a zalazi poslije 21 sat. Budući da ljudi svoje dnevne aktivnosti započinju u isto vrijeme cijele godine, obično oko 7 sati, sredinom ljeta se tako “gubi” skoro dva sata dnevnog svjetla.

Kao ni tada, ni danas ne postoji jedinstven, planetarni sistem prelaska na dogovoreno vrijeme i države to obično rješavaju lokalno, uglavnom se tokom izabranog vikenda časovnici pomjeraju za jedan sat, ali je u nekim zemljama taj pomjeraj samo pola sata.

Evropski parlament izglasao je da se od 2021. godine ukine pomjeranje sata. Zemlje koje planiraju da zauvijek ostanu na ljetnjem računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u martu 2021. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti