Bile su snažne, odvažne i radile ono što prije njih niko nije: Žene koje su mijenjale historiju

Piše: Redakcija

Katarina Velika, Anne Frank, Simone de Beauvoir, Fridi Kahlo i Marie Curie su žene koje su obilježile svjetsku historiju i koje su zaista mijenjale svijet. Zapravo, bile su snažne, odvažne i radile ono što niko prije njih nije. Naučnice, umjetnice i liderke postigle su da cijeli svijet zna za njih i njihova dostignuća, način razmišljanja, emocije i stavove.

One su imala jasne vizije o svijetu koji nije tek blijeda kopija. Osim što su stvarale nove i drugačije poglede na život, nakon njih ništa više nije bilo isto. Također, ove žene su proslavile i svoje gradove zauvijek ostavivši dio svoje energije u njihovoj baštini.

Katarina Velika

Katarina Velika, rođena kao Sofija Augusta Frederika, vladala je kao carica Rusije od 28.6. 1762 do svoje smrti 17.11. 1796.  Sankt Peterburg obilježen je palačama povezanim sa životom Katarine II.  Katarinina vladavina smatra se zlatnim dobom Rusije. Ona je, naime, koristila prosvjetiteljske ideale za poticanje društvenih reformi, a Rusko je carstvo raslo po veličini i snazi upravo predvođeno ovom neustrašivom ženom. 

Image result for Katarina Velika

Anne Frank

Niti jedan jedini glas nije tako snažno zarobio tjeskobu Drugog svjetskog rata, niti je objavio poziv na svjetski mir, poput Anne Frank. Dnevnik je objavio njen otac nakon što je stradala u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen, zapisi opisuje dvije godine skrivanja njezineobitelji u Amsterdamu. Annina zapažanja o životu na pragu između djetinjstva i odrasle dobi su oštra i duboka.

Image result for Anne Frank

Simone de Beauvoir

Najslavnija ženska autorica u Parizu dvadesetog stoljeća razbila je stereotipe i zastarjele pretpostavke o ženskim ulogama i patrijarhatu kroz svoj znanstveni i autorski  rad. U “Drugom spolu”, Simone de Beauvoir slavno je iznijela tezu da se “ženom ne rađa, nego postaje”. Ideja da društveni uslovi  oblikuju žene i dalje odzvanja.

Image result for Simone de Beauvoir

Frida Kahlo

Svojim oštrim pogledom i karizmom, autoportreti Fride Kahlo prepoznatljivi su već decenijama. Androginija najslavnije umjetnice u Meksiku, koja je s ponosom isticala dlake na licu i nosila muška odijela jednako često kao i tradicionalne haljine, učinila je ikonom. Njene upečatljive slike koje prikazuju agoniju slomljenog srca i pobačaj i dalje očaravaju.

Image result for Frida Kahlo

Marie Curie

Dvostruka dobitnica Nobelove nagrade za fiziku i hemiju, Marie Curie bila je neizmjerno ponosna na svoj poljski identitet. Curie je imenovala jedan od elemenata koje je otkrila, polonij, po svojoj domovini. Iako je svijet  pamti po muževljevom prezimenu, ova multidisciplinarna naučnica nikada nije odbacila svoje poljsko prezime.

Image result for Marie Curie

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti