Elon Musk sve bliže cilju: Kapsula će uskoro prevoziti ljude širom svemira

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Buj0vPEFPtl/

Turistička kapsula za astronaute prikačila se na Međunarodnu svemirsku štanicu kao dio svoje demonstracione misije čime je još jednom potvrđeno kako je turističko putovanje širom svemira sve bliže. Kapsulu “Dragon” u subotu je lansirala privatna kalifornijska kompanija “Space X” koja se nalazi u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska. To je ujedno i posljednji u nizu testova koje kapsula mora da prođe prije nego što dobije odobrenje od NASE za prevoz ljudi.

-Trebalo bi da bude ok. Sve što do sada znamo izgleda pozitivno. Dok nešto ne krene po zlu, misliću da ćemo prevoziti ljude ove godine, ovog ljeta- izjavio je Musk.

Ovoga puta, na probnoj vožnji, jedini putnik u kapsuli bila je lutka u prirodnoj veličini, “Ripley”, nazvana po glavnoj junakinji serijala “Osmi putnik”, težine blizu 90 kilograma, a kako se navodi, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, astronauti bi mogli da lete u “Dragonu” već na ljeto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti