Valentinovo nije uvijek bilo romantično

Piše: Redakcija

Valentinovo ili Dan zaljubljenih u davna vremena je bio sve samo ne romantičan. Povezivan je s plodnošću i krvlju. Stari Rimljani slavili su Luperkalije između 13. i 15. februara. Tada su čistili grad od zlih duhova te prizivali plodnost i zdravlje. Običaj je bio da muškarci žrtvuju kozu i psa te njihovim leševima udaraju žene – ne bi li postale plodnije.

– Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene su se, zapravo, trebale namjestiti muškarcima da ih udaraju. Vjerovali su da će ih to učiniti plodnijima – objašnjava Noel Lenski, historičar s Univerziteta Colorado u Boulderu.

Rimski svećenici bi se presvukli u kožu, hodali gradom i šibali koga stignu, a cilj su bile djevojke i žene, koje su obitelji čak gurale na ulicu, kako bi ih svećenici mogli dohvatiti i izudarati. Smatrano je dobrim znakom ako svećenik izbatina neku od njih. Bio je običaj i organizirati svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci iz staklenke izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom Festivala, a možda i kasnije.

Zašto se slavi Valentinovo, postoji nekoliko teorija.

Jedna od njih se vezuje za pogubljenje dvojice muškaraca koji su se zvali Valentino. Njihovo ubistvo tražio je car Klaudije II. Bilo je to u 3. stoljeću, 14. februara, ali različitih godina. Njihovo mučeništvo je Katolička crkva uzdigla proslavom Svetog Valentina. Prema drugom vjerovanju, Klaudije II zabranio je mladićima u Rimu da se žene, jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Svećenik Valentin nije ga poslušao nego je nastavio s obredima vjenčanja, ali u tajnosti. Međutim, tajna nije dugo ostala tajnom i svećenik je pogubljen.

Treće vjerovanje kaže kako se Valentin zaljubio u kćerku čuvara zatvora dok je sjedio iza rešetaka. Prije nego su ga odveli na stratište i pogubili, poslao je  djevojci pismo u kojem joj je otkrio svoju ljubav, završivši pismo riječima “Od tvog Valentina”. U 5. stoljeću Papa Gelazije I ukinuo je Luperkalije i 14. februar proglasio Danom Svetog Valentina.

Danas je 14. februar, ipak, simbol najljepše emocije, ljubavi, zaboravite na njegovu mračnu historiju i slavite ljubav, međusobno poštovanje, obradujte jedni druge, poklonom ili pravom riječju. Izbor je na vama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti