Oni su dovoljno hrabri: Slavne ličnosti koje su progovorile o borbi s mentalnim zdravljem

Piše: Redakcija

Nikada nije lako govoriti o svojim problemima naročito ako se tiču mentalnog zdravlja. Za to postoji mnogo razloga. Neki ne žele primiti dijagnozu anksioznosti ili depresije zbog stigme koja okružuje ove probleme, dok drugi ne mogu priznati da se osjećaju loše ili se jednostavno ne mogu nositi s tim zbog stava prijatelja ili pak porodice. S druge strane postoje i oni koji ne vjeruju da im bilo ko može pomoći, ali postoje i oni koji žele ispričati svoje iskustvo kako bi pomogli drugima. Nake od njih su i poznate osobe koje su bile dovoljno hrabre da izađu u javnost sa problemima s kojima su se suočavali.

https://www.instagram.com/p/BpsT9uXjQL0/

Brad Pitt

Poznati glumac dugo je skrivao da je krajem 90-tih prolazio kroz teško i mračno razdolje u njegovom životu. Često je sjedio na kauču skrivajući se od slave, a u kafani se pretvarao i bio dobro raspoložen skrivajući šta zapravo osjeća. Život mu se naglo promjenio nakon odlaska u Maroko. Odlučio je izaći i učiniti nešto sa svojim životom.

– Vidio sam siromaštvo do krajnosti koje do tada nikad nisam vidio i razgovarali smo o nejednakosti i zdravstvenoj zaštiti, vidio sam da ono što sam osjećao da je nepotrebno. Ljudi su morali živjeti u tim okolnostima  a mnoga djeca imala su poremećaj u razvoju pa su živjeli s tim – izjavio je Brad Pitt.

Lady Gaga

Teško je i zamisliti da bi neka osoba poput popularne i energične pjevačice mogla se nositi s mentalnim problemima. Ali, čini se da slika može zavarati, te da je sreća samo pokriće za jednu jako ranjivu osobu. Na dodjeli nagrada SAG-AFTRA potegnula je važno pitanje o mentalnom zdravlju i otkrila da se nosila s PTSP-om i disocilacijom.

– Naučila sam da je moje ponašanje bilo nezdravo. Počeo sam primjećivati da buljim u daljinu, vidjela sam bljeskove stvari koje su me mučile i iskustva koja sam proživjela. Ti uvjeti su kasnije prerasli u fizičku bol, napade panike, traumu i iscrpljujuće mentalne bolove koji su uključivali suicidne ideje – izjavila je Lady Gaga.

View this post on Instagram

@coach 🖤

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on

Selena Gomez

Mlada glumica i pjevačica Selena Gomez inspirisala je mnogo ljudi. Nakon što je imala transplataciju bubrega i zbog komplikacija koje je imala tokom operacije, postala je depresivna i osjećala je konstantnu tjeskobu.

– To nije nešto što osjećam da ću ikada pobjediti. Mislim da je to bitka s kojom ću se boriti do kraja života – izjavila je Selena u svom intervjuu ua Harper’s Bazaar.

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow majka je dvoje djece, a otkrila je koliko joj je teško bilo nakon što joj se rodilo drugo dijete. Tačnije, glumica je prošla kroz postpotođajnu depresiju, a to nije očekivala.

– Mislila sam da je depresija nakon poroda značila da svaki dan plačeš i da ne možeš brinuti za dijete. To je bilo najteže i najiscrpljujuće razdoblje mog života. Osjećala sam se poput zombija i nisam mogla doprijeti do svog srca. Nisam mogla pristupiti svojim emocijama. Bilo je strašno. Priznanje da imate problem je najteži dio, a tada je počeo moj oporavak – kazala je.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti