Omiljeni slatkiš kraljice Elizabethe II uskoro bi mogao prstati da se proizvodi

Piše: Redakcija

Slatkiši poznate konditorske kompanije “Charbonnel et Walker” već godinama su omiljena poslastica kraljice Elizabethe II, koja nikada nije krila da gaji posebnu ljubav prema ovim skupocjenim poslasticama. Historija proizvodnje slatkiša čuvene kompanije duga je više od 140 godina, ali bi jedan događaj mogao uticati na njihovu sudbinu. Nakon brojnih ekonomskih problema koje je izazvala odluka Velike Britanije da napusti članstvo u Europskoj Uniji.

Događaj poznatiji kao Brexit, uticao je najviše na ekonomiju mnogih zemalja, što se u konačnici odrazilo na sve sfere privredne proizvodnje. Tako ni čuvena konditorska kompanija, nije ostala imuna na neizbježne reforme što ih je nagnalo da u narednom periodu obezbijede dovoljne količine kakaa kako ne bi ugrozili svoju proizvodnju.

Budući da su slatkiši pomenute kompanije veoma traženi na britanskom dvoru, krenulo se u odlučujući bitku za očuvanje kompanije. Podsjetimo, tokom vjenčanja princa Charlesa i princeze Diane, ova kompanija proizvela je posebnu seriju skupocjenih karamel bombona začinjenih različitim aromama. Sliča situacija dogodila se i pred samo vjenčanje princa Williama i Meghan Markle kada se na tržištu pojavila serija proizvoda sa posebnim pečatom i oznakom koji su simbolizovali vjenčanje novog kraljevskog para. I ova serija slatkiša proizvedena je u ograničenom broju, te nije bila dostupna svima.

Pročitajte još