Kako se boriti protiv najdepresivnijeg dana u godini?

Piše: Redakcija

Treći ponedjeljak u januaru, poznat i kao Blue Monday, smatra se najdepresivnijim danom u godini. Ovu teoriju razvio je Cliff Arnall Cardif, a kasnije se saznalo da je zapravo riječ o marketinškom triku, nakon što spalsnu praznična euforija, a snjom i kupovna moć. Smatra se da na loše raspoloženjeutječe finsnsijska situacija nakon novogodišnjih praznika i iščekivanje ljeta.

Stručnjaci, također, smatrajuda je riječ o emotivnoj ispražnjenosti uz besparicu nakon atmosfere radosti i slavlja uz najbliže prijatelje i porodicu. Cilj ovakvog marketinga jeste nagnati ljude da kupuju iako su se istrošili u prethodnim sedmicama, zbog toga u prodavnicama daju brojna sniženja.

Rezultat slika za najdepresivniji dan u godini 2019

Ono što se mnogi pitaju jeste kako se nositi s najdepresivnijim danom u godini? Ono što stručnjaci smatraju jeste da se najbolje skoncentrisati na one stvari koje se mogu promijeniti, kao što su odricanje od cigareta, alkohola, nezdrave hrane ili izbjegavanje nezadovoljnih osoba u svojoj sredini. Potrebno je da se okružite pozitivnim osobama i onima s kojima ste bliski.

Također pomaže i tjelovježba, šetnja ili jednostavni odlazak u prirodu, opuštanje uz omiljeni film, seriju ili uz neki ugodni ručak s vama bliskim osobama.

Pročitajte još