Mračna strana #10YearChallenge

Piše: Redakcija

Ovaj novi trend svoj početak je doživio na društvenoj mreži Facebook, a čini se da sa sobom nosi i mračnu stranu o kojoj rijetko ko uopšte razmišlja. 10 Year Challenge počeo je kao dijeljenje fotografija od prije deset godina i sad kako bi se uporedilo koliko promjena nam se desilo za tih deset godina. Ovaj trend prvo su počele popularne zvijezde da objavljuju na društvenim mrežama, a nakon njih i svi ostali.

Ipak čini se da se ne radi o samo bezazlenoj zabavi. Pisac Late O’Neill objavivši status na Tweeteru probudila je sumnju mnogih korisnika društvenih mreža u ovaj izazov. Kazala je da objavljivanje ovih fotografija u njoj budi sumnju u dijeljenje podataka u svrhu moderniziranja algoritama za prepoznavanje lica koji bi ovako mogli imati jasan uvid u promjene i karakteristike našeg lica kako starimo.

– Moja namjera nije bila tvrditi da je trend po svojoj prirodi opasan. Ali znam i da je prepoznavanje lica moguć scenarij i ukazuje na trend o kojem ljudi trebaju biti svjesni. Vrijedno je razmotriti dubinu i širinu činjenice da lične podatake dijelimo bez rezerve – napisala je.

Pročitajte još