Teški počeci jedne od najvećih skijašica svih vremena: Janica nije imala kombinezon pa ga posudila od skijašice iz BiH

Piše: Redakcija

Jedna od najpoznatijih skijašica svijeta, Janica Kostelić, nije mogla zamisliti bolji početak godine. Naime, 1. januara na svijet je donijela malenog Oskara, a prije nekoliko dana je proslavila i svoj 37. rođendan. Iako svi znaju za njene uspjehe, rijetki su upoznati koliko je truda, rada i uporonosti uloženo da bi se postigli takvi rezultati. Inspirisala je mnoge mlade ljude da po prvi put stanu na skije, a gotovo uvijek nakon utrke nije joj bilo jasno zašto mora razgovarati s novinarima, te je ništa nije zanimalo osim štoperice.

U zemlji bez uslova za sport kojim se bavi, tačnije bez novca i snijega, pobijedila je i najjače sastave svijeta, pa tako postala jednom od najvećih skijašica svih vremena. U svjetskom kupu debitirala je sa svega 16 godina, osvojila je četiri olimpijska zlata i dva srebra, tri velika globusa, te pet puta postala svjetska prvakinja.

Budući da Janica nikada nije voljela razgovarati s novinarima, o njoj i njenom životu najviše se moglo saznati iz intervjua njenog brata Ivice Kostelića. Jedan od njih je i intervju za „Podcast Inkubator“ kada je Ivica spomenuo teške trenutke u njenoj karijeri, od spavanja u šumi do toga da nije imala kombinezon u kojem će se takmičiti, pa joj ga je posudila skijašica iz Bosne i Hercegovine.

 – Janica je najčešće spavala u automobilu, a ja i otac u šumi. Napravili bismo sklonište, ali nismo imali šatore. Uglavnom su to bile šume u Austriji, rijetko u Hrvatskoj, kada bi pao snijeg. Austrija ili Slovenija. U Sloveniji smo imali ljude koji su razumjeli našu situaciju i pomogli nam. Dali bi nam smještaj za bagatelu, to su bili većinom tatini davni prijateljski iz skijaških dana – kazao je Ivica.

Na prve Olimpijske igre koje su se održale u Naganou 1998. godine Janica je krenula sama. Tada je imala samo 15 godina i to je bilo prvi put da se razdvojila od porodice. Bila je najmlađa alpska skijašica a vratila se s osvojenim 8. mjestom u kombinaciji. Budući da njena reprezentacija nije imala dobar kostim, a za ovaj sport je jako važan i kombinezon, jer za dobar rezultat moraš imat dobar kombinezon, pa je vozila u kombinezonu reprezentacije BiH, koji je posudila od svoje dobre prijateljice Arijane Boras.

Janica kostelić od tada je samo nizala uspjehe, sve do 2007., kada je odlučila završiti svoju karijeru. Nakon devet godina u seniorskoj konkurenciji, u trenutku najveće dominacije, odlučila se definitivno povući sa skijanja. Svi su bili iznenađeni njenom odlukom, ali su je prihvatili. Danas je državni sekretar za sport, a mnogi se pitaju zašto se ne vrati skijanju.

– Čak i danas, nakon 12 godina me ljudi pitaju zašto se ne vratim skijanju. Od malena, kad sam razmišljala o tome šta bih htjela postići, težila sam tome da se oprostim kad sam na vrhuncu. Procijenila sam da je to bio moj maksimum i završila sam karijeru. Naravno, ima onih koji kažu da sam mogla puno više, ali to nećemo nikada saznati. Uvijek može više, ali ne treba biti pohlepan. Ja stvarno ne mogu biti nezadovoljna onime što sam postigla, pa neka tako i ostane. Ne treba živjeti u prošlosti – kazala je jednom prilikom Janica Kostelić.

View this post on Instagram

#janicakostelic #legend #skiing #beautiful #legend

A post shared by Janica Kostelic Fans (@janicakostelicfans) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti