Tererai Trent: Žena s limenom kutijom punom snova

Piše: Redakcija

Tererai Trent se rodila u nekon selu u Zimbabveu, 1965. godine. Kako je njen je otac smatrao da su dječaci za školu, a djevojčicu za udaju, nije ju je ni slao. Ona je ipak naučila čitati i pisati pa je potajno radila domaće zadatke svog brata. U 11. godini otac ju je odlučio udati, u zamjenu za kravu.

Tererai  je imala 22 godine, muža koji ju je tukao i petero djece kada je u njihovo siromašno selo došla aktivistica humanitarne organizacije Heifer International  i pitala žene o čemu maštaju. Što žele od svog života?

Tererai je šutjela, a aktivistica je pogledala i pitala:

– Mlada ženo, zašto si tako tiha? Koji su tvoji snovi?

– Želim otići u Ameriku, želim studirati, magistrirati i postati doktor nauka – odgovorila je. 

Humanitarku je njen odgovor oduševio pa joj je rekla nešto što je zauvijek promijenilo život mlade majke. 

– Ako vjeruješ u svoje snove, oni su ostvarivi.

Tererai je nakon toga svoje snove napisala na papir i stavila ih u limenu kutiju koju je zakopala u zemlju, pod velikim kamenom.

Povezana slika

Kasnije ju je ista međunarodna humanitarna organizacija angažirala da bude neka vrsta seoske koordinatorice i za to su su joj dali mali honorar. Ona je te novce potrošila na školovanje pa je završila osnovnu i srednju školu. S diplomom srednje škole u rukama, postala je neustrašiva. Navečer bi djecu spremila na spavanje, a onda bi na svijetlu svijeće učila matematiku i engleski jezik.

U 30-toj godini su ju primili na studij u Americi. Muž je pristao da ode i povede djecu jer je i on želio s njima u Ameriku. Međutim on ju je i dalje tukao radi ideja o školovanju. Humanitarci su im kupili karte, njena je majka prodala kravu, susjedi su prodali koze i tako su sakupili novce za put.

Ipak, ono što je trebalo da bude san, postalo je noćna mora. Živjeli su prikolici, bez novaca, gladni. Ona je uz studij radila na četiri mjesta, a hranu je sakupljala iz kontejnera obližnjih trgovina s voćem i povrćem. Iako je muž i dalje tukao, ona od studija nije odustala.

Povezana slika

Kako nije imala novaca, kasnila je s uplatama pa joj je fakultet trebao uskratiti pravo na studij. Nakon toga, njeni profesori i kolege pokreću akciju, skupljaju novac i tako joj osiguraju nastavak školovanja. Novi prijatelji u Americi njenoj porodici diskretno dostavljaju hranu pred vrata prikolice u kojoj su živjeli.

Muž je bio sve više ljubomoran i ljut radi njenog uspjeha, pa ju je sve više tukao. Tererai je bila na rubu da odustane, ali onda bi se sjetila koliko je daleko otišla od one žene koja je imala san da studira u Americi. Limena je kutija čuvala njene snove.

Fakultet je prijavio njenog supruga radi nasilničkog ponašanja i vlasti su ga potom deportovale nazad u Zimbabve. Tererai je s djecom ostala u Americi, diplomirala i onda se vratila u Zimbabve. Muž joj je u međuvremenu obolio od AIDS-a, pa je Tererai brinula o njemu do smrti. Poslije njegove smrti ona je otkopala svoju kutiju, pročitala svoje davno zapisane snove i vratila se u Ameriku, da nastavi studij tamo gdje je stala.

Slikovni rezultat za Tererai Trent

Ubrzo je magistrirala, a kasnije odbranila i doktorat. Željela se vratiti u svoje selo i tamo poticati obrazovanje djece. Iako je počela skupljati novac, nije baš bila uspješna. Za nju je čula Oprah Winfrey, koja ju je pozvala u svoju emisiju i donirala 1.5 miliona dolara za škole u Zimbabvu. 

Tererai Trent je otvorila 11 škola i osigurala edukaciju za više od 6000 djece.

Slikovni rezultat za Tererai Trent

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti