Fantastične zgrade koje zaslužuju mjesto na listi svjetskih čuda

Piše: Redakcija

Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda iz davne historije, ali vjerovali ili ne, postoje građevine modernog doba koje zaslužuju našu pažnju. One bi se uskoro mogle dovršiti ovaj spisak. Svojim nevjerovatnim linijama bude našu maštu. Naša civilizacija može biti ponosna na sebe i na ove nevjerovatne arhitektonske konstrukcije.

 

Zgrada koja podsjeća na lotos u Wujin-Kina

Ideja arhitekte bila je stvoriti nevjerovatnu građevinu uprkos vremenu. U zgradi je smješteno odjeljenje gradskog biroa za planiranje.

 

Hotel u Alpama

Ovaj hotel je planiran da bude izgrađen u Alpama. Kreator zgrade je Andrii Rožko, a inspirisan je dramskim planinskim pejzažom.

 

Hram Lotus u selu Bahapur, Indija

Još jedna velika zgrada u obliku cvijeta lotosa je glavna kuća obožavanja Baha’i vjere. Vrata su otvorena za sve, bez obzira na njihovu religiju. 9 vrata vode do centralne hale hrama, koja simbolizuje jedinstvo svih religija.

 

Kubne kuće u Roterdamu, Holandija

U ulici Overblaak u Rotterdamu postoji grupa od 40 kuća. Daju utisak da se čitav svet okrenuo naopačke. Kuće je sagradio arhitekt Piet Blom, a svi zidovi i prozori su pod uglom od 45 stepeni.

 

Trgovački centar Emporia u Malmeu, Švedska

Ovaj trgovački centar je najveći u Skandinaviji. Dvostruko staklo okružuje dijagonalni prorez koji siječe kroz zgradu kao da će pasti. U unutrašnjosti, posjetioci i kupci mogu pronaći šarene eskalatore, ljuljačke umjesto da sjednu na klupe i viseće vrtove.

 

Muzej Guggenheim u Bilbau, Španija

Ovo je jedna od najspektakularnijih zgrada na svetu u stilu dekonstruktivizma. Arhitekta Philip Johnson to opisuje kao “najveću građevinu našeg vremena”. Muzej ima stalne i privremene izložbe. Stalna postavka posvećena je umetnosti 20. veka. Nemojte miješati muzej Gugenhajm u Njujorku!

Pročitajte još