Kako je ambiciozna novinarka postala najljepša kraljica?

Piše: Redakcija

Španska kraljica Letizia je bivša novinarka, voditeljica vijesti, magistrica audio-vizuelnih komunikacija, a često je najljepša zvanica na svim događajima, te je nazivaju i španskom ikonom stila.

Kada je kralj Juan Carlos u 76. godini odlučio da abdicira u korist sina Felipea, najelegantinija žena Španije dobila je kraljevsku titulu.

Letizia Ortiz Rocasolano rođena je 15.septembra 1972. godine u Oviedu u Španiji kao prva od tri kćerke Jesusa Ortiza Alvareza i Palome Rocasolano. Roditelji su odlučili da njihove kćerke moraju da prošire svoje obrazovanje, pa je Letizia dvije godine išla u muzičku školu, a nekoliko godina i na balet. U školi je bila neumorno dijete s nevjerovatnom sposobnošću da se izrazi i komunicira.

Letizia je prije udaje za princa Filipea, radila za prestižne medije. Dok je studirala radila je za novine, a kasnije u ABC i agenciji EFE i španskom dopisništvu ekonomskog programa „Blumberg“. Izvještavala je o američkim predsjedničkim izorima i ratu u Iraku. Radila je i za CNN te TVE.

Letizia je prije braka s kraljem imala jedan propali brak, ali kraljevska porodica ju je prihvatila upravo zato što je obrazovana moderna žena kojoj je stalo do karijere.

Kraljevski par se i upoznao na večeri kod njenih kolega sa TVE. Filipe i Letizia su se vjenčali 22.maja 2004. godine. Ubrzo poslije toga dobili su i dvije kćerke Leonor i Sofiju.

Pročitajte još